Dementievriendelijke gemeente
Het concept dementievriendelijke gemeente ontstond in 2001 in Schotland. Sindsdien hebben deze initiatieven zich over de hele wereld verspreid. Een dementievriendelijke gemeente vertrekt vanuit de noden en de behoeften van inwoners met dementie, hun familie en mantelzorgers.
Haacht wil inzetten op omgaan met mensen met dementie en hun levenskwaliteit en die van de omgeving bevorderen. Blijven participeren aan de samenleving staat voorop. Door onze kijk te veranderen, komen we tot een meer respectvolle en gelijkwaardige communicatie en interactie met mensen met dementie.
Geknoopte zakdoeken als symbool
Een knoop in je zakdoek leggen om iets niet te vergeten. Iedereen doet het. Niet alleen mensen met dementie. Precies daarom koos de gemeente dit symbool voor een dementievriendelijk Haacht, waar mensen met dementie niet vergeten worden. De zakdoeken kleuren het straatbeeld nog enkele maanden en zullen gebruikt worden tijdens alle dementievriendelijke acties. Zo hoopt de gemeente dat het logo uitgroeit tot een herkenningsteken. Een symbool voor een warme en respectvolle omgang, van zekerheid en veiligheid.
De zakdoeken werden geknipt en geknoopt door de bezoekers van CADO Tildonk (Ferm Thuiszorg) en bewoners van WZC De Klinckaert. Voor mensen met dementie, door mensen met dementie.
Gratis activiteiten
Het Kompas organiseert regelmatig een Praatcafé Dementie. Het eerstvolgende praatcafé met het thema Wat is dementie vindt plaats op dinsdag 10 maart om 19.30 uur in GC Den Breughel, met spreker Maarten Dewil (neuroloog in het Imeldaziekenhuis).