De burgemeesters van de vier betrokken gemeenten fietsten samen enkele buurtbewoners, gedeputeerde Tom Dehaene en voorzitter Koen Anciaux en gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg nv de bruggen officieel in.
Eind augustus werden de nieuwe fietsbruggen over de Dijle geplaatst. De voorbije maanden is er hard gewerkt om de bruggen te asfalteren en aan te sluiten op het omringende wegennet. Nu de werken volledig klaar zijn, was het tijd voor een plechtig testritje. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is tevreden met de opening van de bruggen: Ik ben er zeker van dat de mensen uit de regio volop gebruik zullen maken van deze nieuwe fietsverbindingen. Onze ambitie is om nog meer verplaatsingen op een duurzame manier te laten plaatsvinden, ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe bruggen nog meer mensen kunnen overtuigen om de fiets te nemen in de plaats van de wagen.
De Regenboogbrug bevat de regenboogkleuren als ruggensteun voor de LGBTQ+ gemeenschap en de Wittegoudbrug verwijst naar de witloof -en aspergeteelt uit de regio. De bruggen liggen al even op hun plaats en de buurtbewoners wisten ze dus al vlot te vinden. Ongeveer 200 enthousiastelingen fietsten mee met de gedeputeerde en de burgemeesters. De bruggen werden getest en goedgekeurd en zijn vanaf nu voor iedereen toegankelijk.
Duurzame boost
De aanleg van de bruggen past binnen de werken van het Sigmaplan, uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos. Het Sigmaplan heeft als doel om Vlaanderen beter te beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren én tegelijk de waardevolle riviernatuur een boost te geven., aldus minister Peeters.
In Pikhaken langs de Dijle, tegenover de dorpskern van Rijmenam, is een waardevol wetland in de maak. Op termijn volgt de aanleg van twee gecontroleerde overstromingsgebieden: Rijmenam en Hollaken-Hoogdonk. Zo krijgt de natuur in de regio een stevige duw in de rug. Ook recreatief wordt de brede regio beter ontsloten, aldus Koen Anciaux, voorzitter van de raad van bestuur van De Vlaamse Waterweg nv.
De werken werden uitgevoerd door Herbosch-Kiere. Het prijskaartje voor de twee bruggen bedraagt circa 1,2 miljoen euro (exclusief btw). De vier betrokken gemeentes nemen samen de helft van het investeringsbedrag van de bruggen voor hun rekening, De Vlaamse Waterweg nv de andere helft. Het project wordt ook meegefinancierd door de Provincie Vlaams-Brabant. "Met de aanleg van de nieuwe fietsbrug wordt het fietsnetwerk in de omgeving versterkt en de barrièrewerking van de Dijle verkleind. Deze nieuwe fietsverbinding creëert een directe en veilige route, waardoor de buurgemeentes nog dichter bij elkaar zullen komen. Zowel in Haacht (deelgemeente Sint-Adriaan) als in Keerbergen zijn functies zoals scholen en sportclubs gelegen die fietsers van aan de overkant van de Dijle aantrekken. De fietsbrug zal nog meer inwoners uit beide gemeentes stimuleren om de fiets te nemen in plaats van de wagen, zegt Tom Dehaene, (fiets)gedeputeerde van mobiliteit.
Foto's © Erik Van Eycken
Meer info: sigmaplan.be/nl/projecten/bovendijle/