De mens leeft niet alleen op deze wereld, en gelukkig maar. Een beestenboel om ons heen hebben is nog zo leuk! Al kunnen ze soms voor overlast zorgen. Volgende tips helpen je om overlast door wilde dieren te voorkomen of aan te pakken.
Voorkomen is beter dan genezen!
De Vlaamse Milieumaatschappij geeft een overzicht van milieuvriendelijke manieren om ongewenste dieren te voorkomen of te bestrijden.
Eikenprocessierups
Heb je een eikenboom, en zijn eikenprocessierupsen een jaarlijks wederkerend probleem? Waarom niet rekenen op mezen? Hang nestkastjes op om mezen aan te trekken, die zich tegoed doen aan eikenprocessierupsen!
Zelf een vogelnetjes bouwen? Volg dan de bouwplannen van Vogelbescherming Vlaanderen.
BELANGRIJK: wil je vogels gebruiken als ongediertebestrijders, gebruik dan zeker geen pesticiden in de tuin! Vogels eten de vergiftigde insecten, en geven die aan hun kuikens. Dit is niet gezond en zorgt ervoor dat er minder kuikens volwassen worden.
Ratten
Afhankelijk waar de ratten voorkomen is er een verschillende aanpak.
Op privaat domein
Je bent als eigenaar zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van het ongedierte op jouw eigendom. Je kan dit zelf doen of een ongediertebestrijder inschakelen. Komen de ratten voor op meerdere percelen, dan werk je best met je buren samen voor een gecoördineerde aanpak.
Op openbaar domein
De gemeente is als beheerder van het openbaar domein verantwoordelijk voor de bestrijding. In geval van overlast contacteer je milieu@haacht.be.
Langs een provinciale waterloop (Lipsebeek, Binnenbeek of Leibeek)
De provincie is als beheerder van deze waterlopen verantwoordelijk voor de bestrijding. Overlast kan je melden via het provinciaal meldpunt.
Steenmarters
Het bestrijden van steenmarters is niet toegestaan, je kan enkel proberen voorkomen dat ze schade veroorzaken. Voor tips kan je terecht op www.steenmarter.be.
Vossen
Mensen ondervinden weinig last van vossen, maar kippen wel. Vossen zijn beschermde dieren, dus je kan ze niet bestrijden. Je kan wel preventieve maatregelen nemen. Natuurpunt geeft je tips om je kippenren vossenveilig te maken.
Wespen
Wespen zijn belangrijk voor de natuur
De gewone (of Duitse) wesp is een vleeseter. Dat maakt hem zo belangrijk voor onze tuin en de natuur in het algemeen.
- De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin. Hij zorgt dat het aantal insecten min of meer onder controle blijft waardoor we als tuinier een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken.
- De wesp vangt veel huisvliegen en muggen. Elke vlieg of mug die door een wesp gevangen wordt, heeft geen kans meer om ons het leven zuur te maken.
Hoe omgaan met wespen?
Veel mensen denken dat wespen zonder aanleiding steken. Een wesp valt, net als heel veel andere insecten en dieren, aan als zijzelf of haar nest in gevaar is. En dat gevaar zit voor een wesp soms in een klein hoekje. Naar een wesp slaan of ervan weglopen is nooit een goed idee. Je maakt de wesp dan agressief en haar manier om zich te verdedigen is steken. Blijf rustig staan of wandel weg. Heel vaak druipt de wesp gewoon vanzelf af.
Waarom komen wespen op zoetigheid af?
Tijdens de bouw van het nest voeden de werksters (vrouwtjeswespen) zich met het zoete braaksel van de larven. Daar zijn ze heel het wespenseizoen mee bezig. Naar het einde van de zomer toe zijn er geen nieuwe larven meer in het nest. Hierdoor stopt de eigen productie van zoetigheid. Het gebrek aan voedsel dwingt de werksters om elders eten te zoeken.
Wat met een wespennest?
Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je het wespennest beter preventief laten verwijderen. Dat risico weeg niet op tegen het voordeel van de natuur.
Een wespennest verdelgen
Je kan een beroep doen op de brandweer of een private professionele verdelger. In tegenstelling tot de brandweer, werkt deze laatste wel op afspraak en hanteren ze meestal dezelfde prijzen.
Doe een aanvraag bij de brandweer of vind gegevens van een professionele verdelger.
Meer informatie over wespen kan je vinden in onderstaande folder.
Bijen
Heb je geen wespennest, maar een bijennest, neem dan contact op met een lokale imker.