De mens leeft niet alleen op deze wereld, en gelukkig maar. Een beestenboel om ons heen hebben is nog zo leuk! Al kunnen ze soms voor overlast zorgen. Volgende tips helpen je om overlast door wilde dieren te voorkomen of aan te pakken.
Voorkomen is beter dan genezen!
De Vlaamse Milieumaatschappij geeft een overzicht van milieuvriendelijke manieren om ongewenste dieren te voorkomen of te bestrijden.
Eikenprocessierups
Heb je een eikenboom, en zijn eikenprocessierupsen een jaarlijks wederkerend probleem? Waarom niet rekenen op mezen? Hang nestkastjes op om mezen aan te trekken, die zich tegoed doen aan eikenprocessierupsen!
BELANGRIJK: wil je vogels gebruiken als ongediertebestrijders, gebruik dan zeker geen pesticiden in de tuin! Vogels eten de vergiftigde insecten, en geven die aan hun kuikens. Dit is niet gezond en zorgt ervoor dat er minder kuikens volwassen worden.
Ratten
Afhankelijk waar de ratten voorkomen is er een verschillende aanpak.
Op privaat domein
Je bent als eigenaar zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van het ongedierte op jouw eigendom. Je kan dit zelf doen of een ongediertebestrijder inschakelen. Komen de ratten voor op meerdere percelen, dan werk je best met je buren samen voor een gecoördineerde aanpak.
Op openbaar domein
De gemeente is als beheerder van het openbaar domein verantwoordelijk voor de bestrijding. In geval van overlast contacteer je milieu@haacht.be.
Langs een provinciale waterloop (Lipsebeek, Binnenbeek of Leibeek)
De provincie is als beheerder van deze waterlopen verantwoordelijk voor de bestrijding. Overlast kan je melden via het provinciaal meldpunt.
Steenmarters
Het bestrijden van steenmarters is niet toegestaan, je kan enkel proberen voorkomen dat ze schade veroorzaken. Voor tips kan je terecht op www.steenmarter.be.
Vossen
Mensen ondervinden weinig last van vossen, maar kippen wel. Vossen zijn beschermde dieren, dus je kan ze niet bestrijden. Je kan wel preventieve maatregelen nemen. Natuurpunt geeft je tips om je kippenren vossenveilig te maken.