Infrastructuur en aanbod voor vrije tijd en vorming
Elke inwoner moet volgens zijn eigen mogelijkheden en interesses gebruik kunnen maken van een uitgebreid, kwalitatief en gevarieerd vrijetijds- en vormingsaanbod in optimaal beheerde en toegankelijke infrastructuur.
Kinderen en jeugd
Kinderen en jongeren bieden we kwaliteitsvol en laagdrempelig vakantieaanbod: inclusieve speelpleinwerking en sportweken. Ook buiten de schoolvakanties kunnen kinderen genieten van een ruim aanbod aan sport en cultuur. Speelbossen en extra buurtspeelpleintjes worden ingericht en gepromoot. We brengen speelmogelijkheden in kaart en verbinden ze door een tragewegennetwerk. Samen met geëngageerde jongeren willen we een ontmoetingsplaats creëren voor de Haachtse jeugd.
Medioren en senioren
We stimuleren ontmoeting tussen onze inwoners, zeker bij ouderen. Aanvullend op het verenigingenaanbod plant de gemeente zelf jaarlijks seniorenfeesten, dansnamiddagen en uitstappen, al vielen die sinds maart 2020 helaas van de agenda. Tijdens de Ouderenweek of -maand worden tal van activiteiten georganiseerd in samenwerking met verschillende partners. Het sportelaanbod blijft behouden, want samen bewegen brengt mensen bij elkaar.
Mensen met een beperking
Haacht betrekt mensen met een beperking op duurzame wijze bij het vrijetijdsaanbod. We bevorderen het Sport voor iedereen-principe. Vanuit een emancipatorisch welzijnsbeleid vormt de toegankelijkheid van infrastructuur en openbaar domein een aandachtspunt. We zetten volop in op de European Disability Card (EDC) om zowel sport als cultuur zo bereikbaar mogelijk te maken voor mensen met een beperking.
Verenigingen
In de ondersteuning van verenigingen (via subsidies, promotie, logistiek en infrastructuur) ligt de focus op coördinatie, duurzaamheid, overlastbeperking en toegankelijkheid. Er zijn convenanten afgesloten met verenigingen voor evenementen met bovenlokale uitstraling. We stimuleren kwaliteitsvolle begeleiding van jeugdsportclubs.
Beheer infrastructuur
De cultuur- en sportinfrastructuur worden optimaal beheerd. We zetten in op het delen van infrastructuur (bijv. schoolsportinfrastructuur). Er wordt werk gemaakt van de aanleg van een Finse piste, (buurt)multisportterreinen, beachsportvelden, het opwaarderen van de atletiekinfrastructuur en de plaatsing van fitnesstoestellen.
Geplande investeringen:
- 2020-2025: extra ondersteuning vernieuwing jeugdlokalen (280.000 euro)
- 2021: fitnesstoestellen (25.000 euro)
- 2022: Finse piste (80.000 euro)
- 2023: multisportterrein (40.000 euro)
- 2023: beachsportvelden (50.000 euro)
- 2023-2024: opwaardering atletiekinfrastructuur (240.000 euro)
Cultuur
Via inspraak en samenwerking tussen verenigingen en gemeente creëren we in GC Den Breughel een divers en aantrekkelijk totaalaanbod. Als gemeente willen we het lokale talent in Haacht een podium bieden om naar buiten te treden. We faciliteren en ondersteunen gemeenschapsvormende initiatieven van burgers en verenigingen, zoals buurtfeesten en speelstraten.
Toerisme en erfgoed
Haacht participeert aan het regionaal erfgoed- en toerismebeleid en profileert zich als Straffe Streekgemeente. We faciliteren, organiseren en promoten toeristische activiteiten, wandelingen en fietstochten met kwalitatieve begeleiding, in samenwerking met externe partners, zoals Toerisme Vlaams-Brabant en Gidsenbond Dijleland. We spelen onze troeven uit en werken waar mogelijk samen met lokale partners.
Straffe Streek
We nemen initiatieven om de lokale koopbinding te vergroten, de korte keten te stimuleren en streekproducten te promoten. Enkele jaren geleden lanceerde de gemeente het merk Witte Goud van Haacht om de streekproducten witloof, asperges en bier meer in de kijker te zetten. Dit concept wordt gehandhaafd en verder uitgebouwd.
Ondernemingsvriendelijk klimaat
We creëren een ondernemingsvriendelijk klimaat, promoten het kernwinkelgebied en versterken de handel in de deelgemeenten. De communicatie en dienstverlening aan de handelaars worden geoptimaliseerd. Haacht-centrum wordt verder uitgebouwd en gepromoot als bedrijvige kern. Een brug zal gemaakt worden tussen diverse beleidsdomeinen als cultuur, toerisme en lokale handel om het centrum nog meer zuurstof te geven. We stimuleren werken en duurzaam ondernemen in de gemeente. We voeren een landbouwbeleid dat afgestemd is op de noden van de doelgroep en stimuleren acties en projecten ter bevordering van een positief imago van de landbouw.