Het Lokaal zorgbestuur Haacht (gemeente en OCMW) kan niet zonder de inzet van vele vrijwilligers. Met hart en ziel zorgen ook zij voor onze gemeente en haar inwoners. Denken we maar aan het begeleiden van anderstalige vluchtelingen, het bemannen van de toog van GC Den Breughel bij een evenement of zwerfvuil rapen in de eigen straat. Elke vrijwilliger is voor ons van tel! Haacht wil vrijwilligers de kans geven om vorming te volgen en brengt hen samen om ervaringen uit te wisselen. Elk jaar zijn de vrijwilligers welkom op een dankmoment, een gezellig samenzijn, met een hapje en een drankje.
Heb je zelf interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Laat het ons weten, je bent van harte welkom! Wij zorgen voor de administratie (overeenkomst, verzekering, onkostenvergoeding indien van toepassing). Hieronder een lijstje van teams die nu al met vrijwilligers aan de slag zijn.
Mobitwin Centrale
De vrijwillige chauffeurs van de Mobitwin Centrale vervoeren mensen met een beperkt inkomen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Leden kunnen beroep doen op de Mobitwin Centrale om bijvoorbeeld naar de winkel te gaan, de kapper, de arts of op consultatie in het ziekenhuis.
Contact: zorg@haacht.be, 019 61 91 11
GC Den Breughel
In het gemeenschapscentrum worden heel wat leuke culturele activiteiten georganiseerd (theater, muziekoptredens, …). Vrijwilligers zetten zich in aan de bar (tap, afwas, ..) of in de zaal (opdienen, afruimen). Ze kunnen een mooie voorstelling meepikken en genieten van een gezellige namiddag of avond terwijl ze een handje toesteken.
Contact: cultuur@haacht.be, 016 26 94 31
Sociale dienst
- (H)eerlijk Haacht is een sociaal project dat voedseloverschotten wil redden van de afvalberg om ze vervolgens te herverdelen aan inwoners van Haacht die het nodig hebben. Wekelijks worden voedseloverschotten opgehaald bij lokale handelaars. De dag erop vindt een voedselbedeling plaats. (H)eerlijk Haacht biedt bovendien ontmoetingskansen aan minderbedeelde inwoners. Tijdens kookworkshops worden ze begeleid om gezond en betaalbaar te koken. Dit project is mogelijk dankzij dubsidies van de provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen en Europa. Voedsel ophalen, bedelen en kookworkshops begeleiden gebeurt door enthousiaste vrijwilligers.
- Wekelijks kunnen cliënten van de Sociale Dienst tweedehandskleding ophalen in Boetiek Tildonk. Vrijwilligers sorteren de spullen die geschonken worden en helpen de cliënten kleding uit te zoeken.
- Het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) zijn woningen met een basisuitrusting waar vluchtelingen tijdens hun asielprocedure kunnen wonen. Het OCMW voorziet samen met vrijwilligers begeleiding bij de opvolging van de asielprocedure, de integratie, medische problemen en opleidingen.
Contact: socialedienst@haacht.be, 016 61 91 11
Lees het verhaal van Leen (vrijwilliger LOI)
Lees het verhaal van Brigitte (vrijwilliger tweedehandswinkeltje)
Zwerfvuil
Heel wat vrijwilligers houden als zwerfvuilmeter of –peter de straten van Haacht proper. Wil je zelf (of met je buurt, organisatie, vereniging, ...) de omgeving een keer onder handen nemen? Ook dan kan je rekenen op hulp van de gemeente. De gemeente stelt vuilzakken, hesjes, handschoenen en grijpers ter beschikking en komt het verzamelde afval ophalen.
Contact: milieu@haacht.be, 016 26 94 76
Welzijn en Senioren
Haacht zet in op het welzijn van haar inwoners en voor de steeds groter wordende groep senioren worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Team Senioren en Welzijn kan op heel wat vrijwilligers rekenen.
- Verschillende vrijwilligers maken deel uit van de werkgroep 'Kom op tegen Kanker'. Ze verkopen o.a. plantjes tijdens het jaarlijkse plantjesweekend.
- Tijdens de seniorendansnamiddagen (vijf keer per jaar) en bij de jaarlijkse seniorenfeesten is hulp van vrijwilligers welkom bij het tappen en opdienen.
Contact: welzijn@haacht.be, senioren@haacht.be, 016 26 94 38
Fotografie
Een aantal amateurfotografen legt als vrijwilliger de mooiste plekjes van Haacht voor ons vast op foto en schiet plaatjes op evenementen. Wil je jouw foto's in ons gemeentelijk magazine of online zien? Vervoeg dan ons fotografenteam.
Contact: communicatie@haacht.be, 016 26 94 13
Lees het verhaal van onze fotografen
Burenbemiddeling
Bij conflicten tussen buren tracht een vrijwillige burenbemiddelaar de communicatie tussen buren te herstellen. Samen wordt er naar een oplossing gezocht.
Contact: burenbemiddeling@haacht.be, 016 26 94 00
Huis van het Kind
Huis van het Kind organiseert verschillende projecten en evenementen voor kinderen en gezinnen. Voor enkele activiteiten schakelt Huis van het Kind vrijwilligers in.
- Binnen het project 'Boekenstoet' lezen vrijwilligers voor bij kwetsbare gezinnen. Zo ontwikkelen de kinderen hun taal en ontdekken ze het plezier van (voor)lezen.
- Peuterkriebels is ons maandelijks peuterspeelpunt. Een vrijwilliger zet de zaal klaar en ruimt na afloop mee op.
- Op verschillende locaties zamelen we pampers in voor onze Pamperbank. We verddelen de pampers onder kansarme gezinnen in Haacht. Een vrijwilliger maakt maandelijks de pamperboxen leeg en telt de ingezamelde pampers.
- Voor fietscontroles en -examens in Haachtse scholen rekenen we op de inzet van vrijwilligers.
Contact: huisvanhetkind@haacht.be, 016 26 94 29
Lees het verhaal van Benny (vrijwilliger verkeersveiligheid)
Lees het verhaal van Ingrid (vrijwilliger Boekenstoet)
Vrijwilligerswerk bij onze partners
Onderwijs
Haachtse scholen werken samen met vrijwilligers voor verschillende taken. Wil jij je engageren in een specifieke school? Neem dan rechtstreeks contact met de school op. In de gemeentelijke basisscholen 't Haegje (Haacht) en Klimop (Wespelaar) bedelen vrijwilligers 's middags de warme maaltijden of worden ze ingeschakeld als leeshulp.
Contact: secretariaat@gbshaacht.be, 016 60 35 89
Lokaal dienstencentrum De Klapper
De uitbating van LDC De Klapper gebeurt door vzw Thuis Leven. Het is een ontmoetingsplaats voor jong en oud(er). Het LDC zelf, gemeente en OCMW en verenigingen organiseren er activiteiten (vorming, informatie, ontspanning, gezellige babbels). Vrijwilligers steken er de handen uit de mouwen om activiteiten logistiek te ondersteunen.
Contact: deklapper@thuisleven.be, 0468 14 46 70
Zorgen voor erfgoed
Ben je geïnteresseerd in het verleden van deze streek en steek je graag de handen uit de mouwen in de buitenlucht, of zit je liever achter een computer voor het digitaliseren van inventarisfiches? Aarzel dan niet om de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) WinAr te contacteren. Je kan helpen bij de inventarisatie van erfgoed: bouwkundig, funerair (begraafplaatsen), houtig (bomen, hagen, landschapselementen) of archeologische sites. Ook voor het inscannen van archiefmateriaal of het in kaart brengen van de regio is er ruimte. Of misschien wil je zelf rond iets werken? Ook dat kan!
Contact: IOEDWinAr@winar.be, 0473 96 48 80
HaBoBIB
HaBoBIB biedt heel wat taken aan voor vrijwilligers, zowel voor collectieonderhoud als voor verschillende projecten. Maak kennis met het vrijwilligerswerk in HaBoBIB:
- Collectieonderhoud: voor iedereen die van kaften of van het wegzetten van boeken houdt.
- Projecten:
- De Leesjury: maandelijks met kinderen en jongeren (8-18 jaar) praten over een selectie boeken.
- Leeshelden: kinderen van het 2de en 3de leerjaar op een speelse manier begeleiden in hun leesproces.
- De Boekenstoet: een voorleesproject-aan-huis voor anderstalige en sociaal kwetsbare gezinnen.
- Voorleeshalfuurtjes: maandelijks een half uurtje voorlezen aan kinderen van 3-5 jaar, gekoppeld aan een knutselmoment.
- Spelletjesnamiddagen: spelletjes spelen, een hele namiddag lang en dit tweemaandelijks.
- Digidokter: problemen met je telefoon, tablet of pc? Dan helpt deze ICT-expert je verder.
- Bib aan huis: ben je minder mobiel, dan brengt een vrijwilliger boeken, cd's, dvd's... tot bij je thuis.
Contact: habobib.be/vrijwilligers