De voorbije weken waren bijzonder droog. De warme temperaturen zorgden al voor recordverbruiken. Dankzij het natte voorjaar zijn onze grondwatervoorraden aangevuld en is er nu geen probleem voor de drinkwatervoorziening. Toch is en blijft het belangrijk om spaarzaam om te springen met water.
- Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen zelfs vijf keer.
- De grond in je tuin opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
- Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever één keer per week een kwartier, dan elke dag vijf minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Je tuin sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.
- Begiet je bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds. Het water verdampt dan minder snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en jouw planten verschroeien.
- Besproei je gazon niet. Het gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen.
- Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
- Laat 's nachts de kraan dicht. Geef watertorens en reservoirs de kans om zich opnieuw te vullen. Zo heb je de volgende ochtend steeds opnieuw heerlijk fris kraanwater.
Gepubliceerd op ma 19 jun 2023