Anita Stevens (59, rechts op de foto)
Woonplaats: Wespelaar
Beroep: zelfstandig loopbaancoach in Haacht
Leukste moment als vrijwilliger: Het meest hilarische moment was tijdens mijn eerste shift. Ik werd verrast door een 85-plusser die me complimenteerde. Toen ik zijn temperatuur mat, zei hij wauw, gij hebt schoon ogen. Mijn dag was meteen goed.
Marieke Taal (46, links op de foto)
Woonplaats: Haacht-centrum
Beroep: Ik werkte vroeger als secretaresse, maar nu niet meer. Tijd voor mijn gezin is zeer welkom, maar ik vul het aan met andere leuke projecten.
Leukste moment als vrijwilliger: Een man vergezelde zijn vrouw bij de vaccinatie. Zelf moest hij een paar uur later terugkomen voor zijn eigen vaccinatie. Omdat hij aan epilepsie leed, kon hij niet alleen komen. Een hele inspanning voor dat oudere koppel, dus. Ik vond het toen heel fijn om voor die meneer te regelen dat hij op hetzelfde moment als zijn vrouw gevaccineerd kon worden.
Waarom heb je beslist vrijwilliger te worden?
Anita: Door corona werd het plots heel rustig in mijn job als loopbaancoach. Maar de belangrijkste reden waarom ik me wou engageren, is uit dankbaarheid voor het woonzorgcentrum waar mijn vader verbleef. Hij overleed vorig jaar in april, hij had terminale longkanker. In het woonzorgcentrum was COVID-19 uitgebroken, waardoor het contact met hem moeilijk was. Maar toch hebben we op een menswaardige manier kunnen afscheid nemen, dankzij de inzet van het personeel.
Marieke: Ik las de oproep in Hecht Haacht en dacht dat lijkt me leuk om te doen! Omdat ik niet werk, kan ik er ook tijd voor maken. Ik heb veel leuke contacten, zowel met bezoekers als met medewerkers. Door dit kleine steentje bij te dragen, doe ik iets aan de pandemie. Ik kan bovendien met de fiets naar het vaccinatiecentrum gaan en dat vind ik heel aangenaam.
Welke taken doe je in het vaccinatiecentrum?
We werken in shiften van vijf uur waarvoor we ons via een online systeem kunnen opgeven. Een logistieke vrijwilliger kan ingeschakeld worden voor verschillende taken, vb. op de parking, aan de ingang (temperatuur meten en handen ontsmetten), aan het onthaal (mensen wegwijs maken en zeggen dat ze hun identiteitskaart moeten klaar houden, in de wachtzaal na vaccinatie, aan de toiletten of aan de hulppost (bezoekers begeleiden in het vaccinatieproces of invallen bij andere vrijwilligersposten)
Anita: Dat laatste doe ik het liefst, omdat ik daar mensen individueel kan helpen. Zo hielp ik al verschillende rolstoelpatiënten, slechtziende of slechthorende mensen. Voor dove mensen is het bijzonder moeilijk communiceren omwille van de mondmaskers. Ik begeleidde een koppel dat allebei doof is. Op de parking kon het mondmasker even uit, zodat ze konden liplezen en ik hen toch kon verder helpen. Zon shift bij de hulppost is bovendien ook gezond, want je legt er heel wat kilometers af. Voor de collegas op de parking is het soms moeilijk werken, want niet alle weersomstandigheden zijn even ideaal voor die taak.
Marieke: Meestal sta ik in de wachtzone, je geeft wat info en vraagt mensen om hun stoel om te draaien bij het weggaan, zodat je ze kan ontsmetten. De hulppost vind ik ook het leukst, omdat het zo gevarieerd is en je er persoonlijk contact hebt. De minst leuke taak is de toiletten ontsmetten, maar het moet natuurlijk ook gebeuren. Sinds kort werken we daarvoor met een beurtrol, wat het toch aangenamer maakt voor iedereen. In de wachtzone is soms wat tijd om een babbeltje te slaan met bezoekers en je voelt dat daar veel nood aan is. Veel mensen zijn na hun vaccinatie opgelucht en kijken weer uit naar het normale leven.
Soms doe je ook verrassende dingen, zo zocht ik al eens mee naar een auto op de parking, want de eigenaar wist niet meer waar ze die had achtergelaten.
Welke talenten heeft elke vrijwilliger nodig?
Anita: Het leuke is dat er een grote verscheidenheid aan vrijwilligers is. Iedereen werkt op zijn eigen manier, maar vriendelijkheid, vlotheid en veiligheid zijn voor mij toch drie sleutelwoorden.
Marieke: Je moet mensen een warm gevoel kunnen geven. Ik toon zelf ook mijn dankbaarheid aan wie zich liet vaccineren.
Hoe worden vrijwilligers begeleid?
Wie zich aandient als vrijwilliger, geeft wat persoonlijke informatie mee in een online vragenlijst die wordt gescreend door de coördinator van de vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers krijgen een rondleiding van een half uurtje voor de start van hun shift. Dan worden de verschillende taken uitgelegd. Daarnaast zijn er ook kaartjes met de functiebeschrijving en vooraf wordt per e-mail doorgestuurd wat elke taak inhoudt. Tijdens elke shift is er een verantwoordelijke voor de vrijwilligersploeg. Die kan bijvoorbeeld ook last minute extra vrijwilligers oproepen als er afwezigen zijn. Na elke shift is er een korte briefing en kan je eventueel suggesties doen van wat beter kan.
Anita: De coördinatie van de vrijwilligers gebeurt door Eline, een medewerker van de gemeente Zemst en dit verloopt super goed.
Marieke: Je kan inderdaad steeds bij Eline of bij de verantwoordelijke ter plaatse terecht. Het systeem van Give a Day werkt heel goed, daarin kunnen we vooraf vastleggen wanneer we komen of wanneer we op de reservelijst willen staan.
Het volledige verhaal van Marieke en Anita lees je in de volgende Hecht Haacht!
Marieke en Anita zijn slechts twee van de vele vrijwilligers die actief zijn in het vaccinatiecentrum. Hun inzet maakt een groot verschil in de strijd tegen COVID-19. Met de zomermaanden voor de deur zijn extra helpende handen nog steeds welkom. Kan jij je vrijmaken om het team van logistieke vrijwilligers te vervoegen? Registreer je hier. Ben je medisch geschoold en bereid om te helpen als medisch vrijwilliger? Dan kan je terecht bij mcvilvoorde@harno.be.