Zorgen voor anderen
In Palestina studeerde ik af als verpleger, maar mijn diploma is hier niet geldig. Al meer dan vijf jaar wacht ik op nieuws of ik hier mag blijven of niet. Die tijd kan ik maar beter nuttig besteden, nuttig voor mezelf en voor anderen. Daarom ben ik gestart met vrijwilligerswerk: ik help anderen en toon dat ik me wil inzetten voor deze samenleving. Daarenboven koester ik het sociaal contact en is het een prima manier om Nederlands te leren.
Nizar leerde snel Nederlands en daarom doet hij vooral vertaalwerk: Ik ga met verzoekers tot internationale bescherming naar het ziekenhuis, naar de winkel of het OCMW en maak ze wegwijs in hun nieuwe woonplaats. Zo toon ik hen bijvoorbeeld hoe ze de bus kunnen nemen of waar ze naar de winkel kunnen gaan. Ik spoor hen ook aan om snel mogelijk Nederlands en jullie gewoontes aan te leren en om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ik doe dit trouwens niet alleen in Haacht, maar ook in andere steden en gemeenten zoals bijvoorbeeld Leuven en Tienen.
Op een zijspoor
Ook in zijn thuisland was Nizar vrijwilliger. In Palestina zijn er veel internationale hulporganisaties en vrijwilligers. Omdat ik vlot Engels en Frans spreek, deed ik vertaalwerk voor die organisaties.
Maar soms doet hij iets anders dan vertalen. Zo heeft hij een tijdje in een rusthuis geholpen en ook op het zomerspeelplein Speelewei hielp hij mee. Voor het kookboek Samen aan Tafel schreef ik vier recepten. In het boek vertellen 21 verzoekers tot internationale bescherming hun eigen verhaal en stellen ze enkele eigen recepten voor. Naast mijn vrijwilligerswerk heb ik ook een gewone baan bij een pizzeria in Leuven.
Paspoort
Leeftijd: 34 jaar
Woonplaats: Tildonk
Lievelingsplekje in Haacht: Tildonk
Leukste moment als vrijwilliger: al een geruime tijd ga ik regelmatig met een zwangere dame naar het ziekenhuis. Ze heeft me beloofd dat het kind Nizar zal heten als het jongen is.
Het lokaal opvanginitiatief
Verzoekers tot internationale bescherming die in België toekomen verblijven eerst in een collectieve opvangstructuur, zoals bijvoorbeeld een opvangcentrum, dat beheerd wordt door Fedasil of het Belgische Rode Kruis. Daar krijgen ze materiële hulp aangeboden volgens het bed-bad-broodprincipe tot ze een LOI krijgen toegewezen door Fedasil.
De meeste LOI s zijn bemeubelde, individuele woningen die voorzien zijn van een basisuitrusting. Het LOI wordt beheerd door het OCMW en de verzoekers tot internationale bescherming kunnen er wonen tijdens hun asielprocedure en tot maximum vier maanden na een positieve beslissing. Daarnaast voorzien de OCMW s nog begeleiding bij bijvoorbeeld het opvolgen van de asielprocedure, de voorbereiding op de integratie, medische opvolging en opleidingen.
Het LOI van Haacht in cijfers
- 5 woningen met plaats voor 28 personen
- 3 gezinswoningen
- 2 woningen voor alleenstaande mannen: in Tildonk wonen ze met 7, in Wespelaar met 5
- 10 vrijwilligers
Aan de slag als vrijwilliger bij het LOI
Heb jij een hart voor mensen? Het LOI zoekt vrijwilligers om bijvoorbeeld Nederlands te oefenen met de nieuwkomers, kinderen te helpen bij hun huiswerk en hulp te bieden bij het zoeken naar geschikte en betaalbare huisvesting. Aarzel niet en neem snel contact op met onze sociale dienst.
Lees hier meer over vrijwilligerswerk bij het Lokaal zorgbestuur Haacht.