De verkozenen van de gemeenteraad dragen de leden en kandidaat-opvolgers van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD) schriftelijk voor op basis van een akte van voordracht.
De leden van het BCSD moeten verkiesbare gemeenteraadskiezers zijn. Het hoeven dus geen raadsleden of leden van het schepencollege of vast bureau te zijn. Het kunnen ook personen zijn die niet als kandidaat deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Kandidaat-leden en kandidaat-opvolgers die deelnamen aan de lokale verkiezingen kunnen alleen voorgedragen worden door de lijsten of groepen van lijsten waarop ze zelf aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnamen.
Als een kandidaat-lid of een opvolger aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnam, moet de meerderheid van de verkozenen van dezelfde lijst of groep van lijsten die aan de verkiezingen deelnamen, de voordrachtsakte ondertekenen.
Als een kandidaat-lid of een opvolger niet aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnam, moet de meerderheid van de verkozenen van eenzelfde lijst of groep van lijsten die aan de lokale verkiezingen deelnamen, de voordrachtsakte ondertekenen
Als de lijst of groep van lijsten van een kandidaat-lid of van de opvolger maar 2 verkozenen telt, is het voldoende dat 1 van hen de voordracht ondertekent.
De akte van voordracht kan ook de einddatum van het mandaat van een kandidaat-lid of van een kandidaat-opvolger vermelden.
De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn gaat na of de akten van voordracht ontvankelijk zijn. Als dat het geval is, worden de voorgedragen kandidaat-leden en hun opvolgers verkozen verklaard.
Als een lijst of groep van lijsten geen ontvankelijke akte van voordracht heeft ingediend voor de toegewezen zetels, dan wordt een geheime stemming georganiseerd. Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt dan over een stem. De kandidaat met de meeste stemmen wordt verkozen verklaard.
Verklaring van lijstenverbinding
De verdeling van het aantal zetels tussen de verschillende lijsten die aan de lokale verkiezingen deelnamen, wordt bepaald in verhouding tot het aantal zetels waarover elke lijst binnen de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt.
Lijsten kunnen zich voor de berekening van het aantal zetels met elkaar verbinden. Ze moeten daarvoor ten laatste uiterlijk twee werkdagen voor de uiterste dag van het indienen van de akte van een voordracht de verklaring van lijstenbinding overhandigen aan de algemeen directeur. De verklaring moet minstens ondertekend zijn door een meerderheid van de verkozenen van iedere lijst die zich wenst te verbinden.
Voor de berekening van het aantal zetels in het bijzonder comité voor de sociale dienst moet artikel 91 van het decreet lokaal bestuur van 22 december worden toegepast: de zetels worden verdeeld door het aantal zetels van het bijzonder comité voor de sociale dienst (8) te delen door het aantal leden van de raad voor maatschappelijk welzijn (25), vermenigvuldigd met het aantal zetels waarop elke lijst of groep van lijsten binnen de raad beschikt. Het aantal eenheden van het resultaat van die bewerking geeft het aantal rechtstreeks verworven zetels aan. De nietrechtstreeks verworven zetels worden toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen van het resultaat van deze bewerking. Bij gelijkheid van decimalen van twee of meer lijsten of groepen van lijsten, wordt de zetel toegewezen aan de lijst of groep van lijsten met het hoogste stemcijfer, bepaald overeenkomstig artikel 165 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.
Zonder lijstenverbinding geeft dit de volgende verdeling:
- Team 3150: 3
- Groen-cd&v: 2
- N-VA: 2
- Vooruit: 1