Door de klimaatverandering regent het vandaag minder vaak, maar wel harder. Daardoor hebben we meer last van droogte en wateroverlast. Een probleem dat enkel erger wordt door de grootschalige verharding van Vlaanderen.
Door op grote schaal te ontharden geven we hemelwater de kans in de bodem te dringen, en ons grondwater aan te vullen. Omdat hierover veel vragen bestaan, bundelen we hier relevante informatie.
Verharden
De Vlaamse regelgeving rond stedenbouw laat een zekere verharding van je eigendom toe, onder bepaalde voorwaarden. Tenzij eventuele vergunningen met betrekking tot je eigendom (verkavelingsvergunningen, stedenbouwkundige vergunningen, omgevingsvergunningen, …) iets anders zeggen, kan je terugvallen op het Vrijstellingenbesluit. Daarin staat omschreven welke verhardingen je onder welke voorwaarden mag aanleggen zonder vergunning. Meer informatie kan je vinden op de website van het Omgevingsloket: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/oprit-vijver-zwembad
Informeer ook altijd bij de gemeente (dienst Omgeving) voor je zomaar gaat verharden. Er kunnen immers nog andere beperkingen bestaan op basis van gemeentelijke verordeningen.
Ontharden
Hoe minder verharding op je eigendom, hoe beter voor het grondwater. Er zijn verschillende manieren om je tuin op een slimme manier aan te leggen, zodat hemelwater zoveel mogelijk kan indringen.
Hier vind je meer info over natuurlijke tuinaanleg en tuinbeheer.
Foto: ©Tuinen In Beweging