Er zijn verschillende invasieve uitheemse soorten in ons land. Dat zijn plant- en diersoorten die door de mens (al dan niet opzettelijk) uit hun natuurlijke leefgebied zijn gehaald en zo in Europa belandden. Ze veroorzaken vaak heel wat problemen.
Zon invasieve uitheemse soort die opmars maakt is de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Het is belangrijk dat deze mug bestreden wordt. Niet alleen omdat de tijgermug agressiever is dan de huismug (Culex pipiens s.l.), ze kan ook ziektes overdragen als dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya.
Hoe herken je een tijgermug?
Er zijn verschillende kenmerken waaraan je de tijgermug kan herkennen. Een aantal van deze kenmerken zijn echter gemeenschappelijk met de grote geringde steekmug (Culiseta annulata). Dat is een inheemse soort die geen kwaad kan.
Twee unieke kenmerken van de tijgermug zijn het witte uiteinde aan de achterpoten en de verticale witte streep op het achterhoofd en de rug. Ook is de tijgermug kleiner dan de grote geringde steekmug of de huismug. Voor meer verduidelijking, zie de foto van het muntstuk van vijf eurocent met ernaast in wijzerzin: de grote geringde steekmug, de tijgermug (met groene vinkje) en de huismug. In tegenstelling tot de grote geringde steekmug of de huismug bijt de tijgermug overdag.
Waar komt de tijgermug vandaan?
Zoals de naam doet vermoeden, komt de Aziatische tijgermug uit Azië. Ze is naar Europa gekomen via internationale handel, vooral via autobanden. De tijgermug legt haar eitjes boven het water. Als het regent, en de eitjes komen onder water te staan, dan komen ze uit. De eitjes kunnen een jaar overleven. Autobanden, die doorgaans buiten worden opgeslagen en dus vaak droog en nat worden, zijn ideale broedplaatsen. Ook schaaltjes in de tuin, potjes, regentonnen, speelgoed of kruiwagens waar stilstaand water instaat, zijn ideale broedplaatsen voor de tijgermug.
Vroeger overleefde de tijgermug onze koude winters niet. Door het veranderende klimaat zien we op bepaalde locaties populaties tijgermuggen die wel kunnen overwinteren. Daarom is het belangrijk om nu actie te ondernemen.
Wat kan je doen?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Neem daarom volgende voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van de tijgermug (en andere muggen) te voorkomen.
-
Giet stilstaand water dat je niet gebruikt weg.
-
Zet lege bloempotten, schaaltjes, containers, emmers, speelgoed en kruiwagens binnen of onder een afdak, of draai ze om (zodat er geen water in kan komen te staan).
-
Ververs het water voor vogels en huisdieren elke vijf dagen.
-
Dek regentonnen af met muggengaas (ook de overloopgaten).
-
Span zeilen op zodat er geen water op blijft staan.
-
Kuis dakgoten uit zodat er geen water in blijft staan.
-
Ververs het water van vazen op het graf van je dierbaren ook elke vijf dagen.
-
…
De hoofdlijn is duidelijk: vermijd stilstaand water! Heb je een vijver of zwembad, dan moet je je geen zorgen maken. Doorgaans hebben die een eigen ecosysteem waardoor muggenlarven veel minder kans hebben om te overleven. Daarnaast is de oppervlakte van het water meestal te groot. De tijgermug kiest specifiek voor kleinere objecten met stilstaand water.
Ik heb een tijgermug gezien, wat moet ik doen?
Willen we weten waar de tijgermug zit, dan hebben we jouw hulp nodig.
Heb je een tijgermug gespot, meldt dit dan via MuggenSurveillance of via de gelijknamige app. Dit is een project van Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen.
Elke melding wordt nagekeken om zeker te zijn dat het gaat om een tijgermug. Bij positieve identificatie worden de nodige stappen ondernomen om de tijgermuggen in de omgeving te komen bestrijden.