Wat is thuisslachting?
Onder thuisslachting wordt verstaan de particuliere slachting van varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen, die plaatsvindt buiten het slachthuis, thuis bij de particulier eigenaar van het geslachte dier. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Aandachtpunten
- Het vlees dat afkomstig is van thuisslachting is uitsluitend bestemd voor eigen consumptie in het gezin (privéconsumptie). Je mag dit vlees niet verkopen of wegschenken.
- Bij thuisslachting moet je steeds de Vlaamse regels over dierenwelzijn, incl. bedwelming en afvalbeheer in acht nemen.
Toelating
Om als aangever van een particuliere slachting te kunnen optreden, moet je je vooraf eenmalig laten registreren in de gemeente of de zetel van de lokale controle-eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Het thuis slachten van pluimvee en konijnen kan gebeuren zonder toelating. Alle andere niet-verboden slachtingen moeten uiterlijk de tweede werkdag vóór de slachtdag worden aangegeven bij het gemeentebestuur. Zonder aangifte is thuisslachting niet toegestaan. De gemeenteontvanger of de daartoe door de gemeente aangestelde ambtenaar overhandigt een aangiftebewijs aan de persoon die de aangifte van de thuisslachting doet. Dit aangiftebewijs blijft acht kalenderdagen geldig. De gemeente rekent hierbij een administratieve kost aan van 20 euro.
Informatie nodig voor de toelating
- Identiteitskaart
- Sanitelnummer van het te slachten dier