Haacht telt 140 kilometer verharde wegen. Bij sneeuw en ijzel is het onmogelijk om al die wegen in een zeer korte tijd te strooien. Dikwijls is het ook niet zinvol om in alle straten zout te strooien; zout werkt alleen als daar nadien frequent over gereden wordt.
Strooiplan in twee fasen
- fase 1: het vrijmaken van de belangrijkste verbindingswegen en alle gemeentelijke fietspaden;
- fase 2: het vrijmaken van de drukkere wijkontsluitingswegen.
Andere lokale woonstraten worden in principe niet gestrooid. Alleen indien de weersomstandigheden dusdanig zijn dat sneeuw en ijzel lange tijd aanwezig zullen zijn en de straten van fase 1 en fase 2 vrij zijn, kunnen ook in die straten plaatselijk strooiwerken uitgevoerd worden.
Onderaan deze pagina vind je het strooiplan op een kaart.
Samenwerking
De sneeuw- en ijzelbestrijding in Haacht is al enkele jaren is uitbesteed aan een externe firma. 's Nachts en in het weekend is het de lokale politie die oordeelt over de noodzaak om die firma op te roepen. Hun patrouilles hebben het beste beeld van de weersomstandigheden over het hele grondgebied.
Maar een eerste regel is om bij sneeuw of ijzel je snelheid aan te passen en voorzichtig te zijn. Aan inwoners wordt er gevraagd om het voetpad voor de eigen woning sneeuwvrij te maken.
Hou je stoep sneeuwvrij
Iedereen draagt zijn of haar verantwoordelijkheid in geval van winterweer. het politiereglement vraagt om het voet- en fietspad voor je deur netjes te houden; dit geldt ook bij winterweer.
- Strooi zout bij ijzelvorming en veeg het voetpad als er sneeuw ligt.
- Veeg sneeuw en ijs niet op de rijbaan of het fietspad. Anders wordt het voor fietsers nog gevaarlijker rijden.