Het lokaal zorgbestuur neemt een regierol op voor de ontwikkeling en implementatie van een gedragen, integraal en inclusief sociaal beleid en gezondheidsbeleid, in samenwerking met de andere (lokale) actoren en de bevolking, en biedt aan elke inwoner een antwoord op maat op zorgnoden en –vragen.
Dat alles werd nog verder uitgeschreven in specifieke actieplannen, die we hier graag voor jou samenvatten.
Thuis blijven wonen
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Het bestuur probeert mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te ondersteunen. Dat door tal van diensten aan huis zoals huishoudhulp, gezinszorg, maar ook klusjesdienst of de minder mobielencentrale. Deze diensten zijn nu al gekend om hun degelijke hulp en begeleiding van de inwoners. Dat wil het bestuur zo houden. Indien nodig wordt samengewerkt met andere organisaties zoals mutualiteiten, diensten voor aangepast vervoer, dagopvang, …
Een antwoord op maat
Elk huisje zijn kruisje. Iedereen krijgt wel eens te maken met een tegenslag, slecht nieuws of een onverwacht probleem. Ook dan wil het bestuur er staan en mee naar oplossingen zoeken. Of het nu gaat om tijdelijke huisvesting, morele ondersteuning, administratieve begeleiding, een financiële steun, een sociale woning, budgetbeheer, een job op maat of een correcte doorverwijzing; iedereen moet in Haacht de kans krijgt op een menswaardig bestaan en dat zonder zijn verhaal telkens opnieuw te moeten doen.
Samen groeien
Stilstaan is achteruitgaan. Onze samenleving is constant in beweging en dat is ook het geval in Haacht. Het bestuur wil elke inwoner, jong en oud(er), de kans bieden mee te groeien en zich verder te ontwikkelen en dat kan op vele manieren. De bibliotheekwerking staat open voor iedereen en een uitbreiding van het kunstonderwijs wordt onderzocht. Voor de jeugd denken we aan de schoolomgeving, maar ook aan gepaste opvang of ondersteuning van ouders met vragen. Ook voor de minder jonge inwoner zullen er activiteiten zijn waaraan zij met anderen kunnen deelnemen. Een lokaal dienstencentrum, met aandacht voor vrijwilligers, staat op het programma.
Gezond in lijf en leden
Het bestuur is ook bezorgd om de gezondheid van haar inwoners. Alleen wie ziek is (geweest) beseft het belang van een goede gezondheid. Waar mogelijk proberen we een gezonde levensstijl aan te moedigen en ziek worden te voorkomen door campagnes of infomomenten. Maar we willen er ook over waken dat wie fysiek of mentaal ziek is op de nodige ondersteuning van mantelzorgers kan rekenen. De groep ouderen krijgt hierbij speciale aandacht en in het kader van dementievriendelijke gemeente zullen nog initiatieven volgen. Een gezondheidsenquête brengt alles netjes in kaart, zodat we werk blijven maken van onze titel gezonde gemeente.
Over de grenzen
Haacht is nog net niet het centrum van de wereld, maar wil zeker wel aandacht hebben voor wat er in het zuiden gebeurt. Verschillende initiatieven zullen aantonen dat we bekommerd blijven om wat elders in de wereld plaatsvindt. Dat is nu reeds zo. Denken we maar aan het label van Fair Tradegemeente, een duurzaam aankoopbeleid, het Afrika filmfestival of een financiële steun in geval van ramp.