Het plaatsen van aan- en bijgebouwen in de tuin is vaak vergunningsplichtig. In de voortuinstrook -de strook tussen de voorgevel en de rooilijn- worden dergelijke constructies in het algemeen nooit toegestaan. ?
In de achtertuin nemen ze veel plaats in en vergen ze een overdreven lange opritverharding, die nadelig is wat betreft de kostprijs en in functie van de waterdoorlatendheid. ?
Vandaar dat velen kiezen om een carport in de zijdelingse bouwvrije stroken, de strook tussen je zijgevelbouwlijn en de perceelsgrens met je aanpalende buur, te plaatsen.
Deze bouwvrije stroken bij een woning blijken immers vaak onderbenutte tuinzones en door de auto hier te plaatsen kan je de bijkomende verharding voor de oprit naar de achtertuin vermijden.
Dit is in de gemeente Haacht enkel mogelijk onder bepaalde voorwaarden en mits het vooraf bekomen van een omgevingsvergunning. We sommen de voorwaarden hier voor je op.
Carports in de bouwvrije strook kunnen enkel via een omgevingsvergunning worden aangevraagd:
- ofwel op minimum 1 meter van de perceelsgrens (bij voorkeur zonder eigen draagstructuur),?
- ofwel gekoppeld op de perceelsgrens met een gelijkaardige constructie van de buur (hiervoor doe je een gezamenlijke eenvormige omgevingsaanvraag).?
Bijkomende randvoorwaarden voor een dergelijke carport zijn:
- maximaal 7 meter diep,
- een open constructie (geen gesloten wanden met hout of een extra tuinberging erachter),
- normale kroonlijst van maximaal 3 meter,
- bij voorkeur aansluitend bij het hoofdvolume,
- geen draagstructuur van de hoofdwoning in de driemeterzone,
- het dak maximaal 1 meter voor de voorgevel.
De verplichte afstand van 1 meter van de perceelsgrens -indien een gezamenlijke realisatie met de buur niet mogelijk is- wordt gevraagd om de groene omranding van het perceel (haag, plantenzone) te kunnen behouden, om geen overdreven licht van de buur weg te nemen en om het storend visueel aspect van de carport te verminderen. ??
Uiteraard kan niet iedereen gebruik maken van deze mogelijkheid: dergelijke bebouwing in de zijtuinstrook is enkel van toepassing voor woningen die een zijtuinstrook hebben?(open en halfopen bebouwingen).
Indien je zijtuinstrook de gebruikelijke minimumbreedte van 3 meter omvat, wil dit zeggen dat er slechts een afdak voor de wagen van 2 meter breed voorzien kan worden. Dit is in principe voldoende, indien er aan de open zijde (weg van de woning) geen steunkolommen worden geplaatst.