Een Belgisch paspoort is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.
Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over jouw identiteit en nationaliteit, jouw handtekening en foto bevat het ook jouw vingerafdrukken.
Het paspoort is:
- zeven jaar geldig voor volwassenen
- vijf jaar voor minderjarigen.
Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.
Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
Voorwaarden
De pasfoto (maximum 6 maanden oud) moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat je gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).
Als je pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kan je geen paspoort aanvragen!
Als je een internationaal paspoort voor minderjarigen wil aanvragen, moet je aan enkele bijkomende voorwaarden voldoen:
- je moet het ouderlijk gezag hebben over het kind
- het kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag
Procedure
Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats. Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden.
Vraag je paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens acht dagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.
Er bestaat wel een spoedprocedure: als de gemeente de aanvraag voor 15 uur faxt, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. Die spoedprocedure is duurder (250 euro voor meerderjarigen; 220 euro voor minderjarigen).
Prijs
Volwassenen
- Gewone procedure: 75 euro
- Spoedprocedure: 250 euro
- Superdringende levering in Brussel: 350 euro
Minderjarigen
- Gewone procedure: 45 euro
- Spoedprocedure: 220 euro
- Superdringende levering in Brussel: 320 euro
Wat meebrengen
Voor de aanvraag heb je volgende documenten nodig:
- jouw identiteitskaart
- één recente kleurenpasfoto die voldoet aan de I.C.A.O. normen.
De pasfoto mag maximaal zes maanden oud zijn.
- je oud paspoort (als je er een hebt) of een attest van verlies/diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie)
- identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.
In het gemeentehuis van Haacht kan je tegen betaling (6 euro voor 8 foto's) geldige pasfoto's laten drukken voor je identiteitsdocumenten in een fotohokje.
Meer info
Bij de aanvraag van een biometrisch paspoort wordt alles digitaal verwerkt. Daarom staat er bij de dienst Bevolking een speciaal toestel dat je foto scant, je vingerafdrukken neemt en je handtekening registreert. Kinderen vanaf 6 jaar moeten hun handtekening plaatsen. Vanaf 12 jaar worden de vingerafdrukken genomen.
Visum
Naast een geldige reispas heb je voor bepaalde landen ook een visum nodig. Dit is de toelating om een land binnen te komen en er gedurende een beperkte periode te verblijven. Je kan een transitvisum nodig hebben als je op doorreis bent. . Zo'n visum is geldig voor een beperkt aantal doorreizen binnen een bepaalde tijdspanne.
Een visum wordt aangevraagd bij de ambassade of het consulaat van de te bezoeken landen. Deze instanties zijn niet verplicht een visum te verstrekken; elk land bepaalt immers zelf de voorwaarden voor de toegang tot zijn grondgebied. Sommige landen verstrekken een visum aan de grens.
Informeer tijdig naar de afgiftetermijn, de voor te leggen documenten en of bepaalde stappen ook via de post kunnen worden afgehandeld. Bij georganiseerde reizen zorgt het reisbureau meestal voor de visumformaliteiten. De prijs voor een visum verschilt naargelang het land en de geldigheidsduur (www.diplomatie.belgium.be).