Op de gevel van het sashuis van Tildonk, vandaag café en restaurant Maritime, werd gisteren dit herdenkingsbord geplaatst voor Lucienne De Keuster en alle vergeten en moedige vrouwen die hun leven riskeerden tijdens de bezetting.
Lucienne, dochter van de sassenier van Tildonk, was koerierster voor het Partizanenkorps 034, een verzetsbeweging die tijdens WOII zeer actief was in onze streek. Op 18 februari 1944 werd ze s ochtends vroeg uit bed gelicht door de Gestapo en meegenomen naar de hulpgevangenis van Leuven. Van daaruit begon een lange lijdensweg langs verschillende concentratiekampen in Nederland en Duitsland. In april 1945 werd ze door de Amerikanen bevrijd en op 10 mei 1945 keerde ze na vijftien maanden krijgsgevangenschap terug naar Tildonk. De gevangenschap in erbarmelijke omstandigheden, en het ondergaan van vele mishandelingen en medische proeven, heeft diepe sporen nagelaten in haar verdere leven. Lucienne werd echter meer dan eens vergeten: al onmiddellijk na de oorlog toen ze niet voorkwam op een huldekader aan de politieke gevangenen van Tildonk, of recent nog bij het overlijden van François De Coster in 2011, waarbij in de kranten stond dat hij de laatste holocaustgetuige uit Haacht was die de kampen had overleefd.
Herdenkingsbord
De gemeente Haacht brengt een herdenkingsbord aan aan de gevel van het sashuis van Tildonk (café Maritime). Het bord herdenkt elke vergeten en moedige vrouw die haar leven riskeerde tijdens de bezetting.
Meer lezen?
Het jongste nummer van het Haachts Oudheid- en Geschiedkundig Tijdschrift bevat een uitgebreid artikel over deze verzetsvrouw: Gordts Jan, Lucienne De Keuster (1924-2016), dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane, HOGT 35 (2020) p. 20-42 (info: hagok.be).