Burenbemiddeling
Burenbemiddeling wil de communicatie herstellen en conflicten oplossen tussen buren. Kleine, alledaagse conflicten, opgehoopte spanningen en problemen kunnen de sfeer en de leefbaarheid in een wijk negatief beïnvloeden. De meeste conflicten gaan over geluidsoverlast, overlast door huisdieren (blaffende hond), geluidshinder door kinderen, tuinproblemen (overhangende takken, onkruid, afvalverbranding), zwerfvuil, rondslingerende rommel, geurhinder, enz. Het bemiddelingsgesprek gebeurt door twee opgeleide vrijwilligers. Zij worden hierbij door de provinciale coördinator burenbemiddeling begeleid en ondersteund.
Vrijwillige burenbemiddelaar
Als vrijwillige burenbemiddelaar heb je voldoende sociale en communicatieve vaardigheden, ben integer en discreet en neem je een neutrale, objectieve houding aan. Het opleidingsniveau is daarbij niet belangrijk. Kennis over de werking van gemeente, politie en justitie is nuttig, maar is geen absolute noodzaak.
De vrijwilliger of doorverwijzer moet bereid zijn alle 6 opleidingsdagen te volgen en nadien tijd vrijmaken voor het project burenbemiddeling. Vooraf is er een verkenningsgesprek waarin de wederzijdse verwachtingen worden afgetoetst en gepeild naar de motivatie van de kandidaat.
Elke kandidaat-vrijwilliger volgt alle opleidingsdagen (27 februari, 3, 6, 14, 17 en 20 maart) en maakt nadien tijd vrij voor het project burenbemiddeling. Vooraf is er een verkenningsgesprek waarin de wederzijdse verwachtingen worden afgetoetst en gepeild wordt naar de motivatie van de kandidaat.
Heb je interesse om een persoonlijke bijdrage te leveren aan een beter samenleven? Meld je aan.
Meer informatie
- burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be
- 016 / 26 78 41