Ledlichten en nieuw brandregime
In 2017 tekenden we een overeenkomst met de netbeheerder voor de ombouw van ons lichtpark, op basis van een masterplan voor openbare verlichting. Die inspanningen worden in de komende jaren voortgezet door netbedrijf Fluvius. Tegelijk met de vervanging van lampen introduceren we een brandregime waarbij lichtpunten in het holst van de nacht worden gedimd, ook belangrijk voor de bestrijding van lichthinder.
Punctueel verlichten
Op bijvoorbeeld kruispunten, gevaarlijke bochten en specifieke veiligheidssituaties vragen om extra aandacht. Op die plaatsen wordt punctuele verlichting voorzien. Elders worden lichtpunten verwijderd of gedoofd. Straten zijn ingedeeld in een bepaalde categorie. Afhankelijk van die categorie kunnen de brandregimes anders zijn.
- 'Landelijke wegen': de verlichting blijft aan, ook tussen 23 en 5 uur.
- 'Nachtgebied': de meest natuurrijke en dun bewoonde gebieden hebben geen openbare verlichting.
- Andere categorieën: verlichting wordt gedimd tussen 23 en 5 uur.
Op de gemeenteraad van september 2020 werd het oorspronkelijke plan herbekeken en aangepast n.a.v. van verschillende klachten van inwoners. De aanpassing van het brandregime in de straten die reeds werden aangepast, is voorzien op 28 en 29 oktober.
Energie- en kostenefficiënter
Door het verwijderen van bepaalde lichtpunten en de ombouw naar ledverlichting willen we fors besparen op energieverbruik en CO2-uitstoot.
Primaire functies gewaarborgd
Iets minder dan de helft van de tijd is het donker. Dankzij kunstlicht kan het openbare leven ook s avonds, s nachts en s ochtends functioneren. Verkeersveiligheid, sociale veiligheid en leefbaarheid staan centraal in het plan. Het houdt rekening met de noden van verschillende omgevingstypes, zoals bijvoorbeeld een schoolomgeving, een dorpscentrum of plaatsen nabij een natuurgebied.
Gespreide uitrol
De openbare verlichting wordt niet in één keer aangepast. Er is een geleidelijke invoering voorzien bij de (her)aanleg van straten en het vernieuwen van verouderde verlichtingspalen. Zo is er in de vernieuwde Hoge Scharent maar om de honderd meter een verlichtingspunt. Er werd rekening gehouden met gevaarlijke punten zoals bochten en de versmalling van de brug.
Het Lokaal zorgbestuur Haacht en Fluvius werkten een plan uit voor de periode 2019-2020 waar de openbare verlichting zal aangepast of weggehaald worden: Beverdijk, Bosweg, Damweg, De Costerstraat, Dennenweg, Dijkstraat, Dreef, Heideveld, Langerheide, Binnenbeekweg, Merelstraat, Spreeuwestraat, Leeuweriksstraat, Lijsterstraat, Broekstraat, Eksterstraat, Gerzevien, Kleine Appelstraat, Grote Appelstraat, Krekelberg, Mierenberg, Beethovenweg, Hansbrugweg, Walemhoefweg, Keerbergenbroek, Heesterveld, Hoekweg, Veeweideweg, Vijverweg, Sint-Adriaanveld, Sint-Adriaanstraat (stuk tussen Rijmenamsesteenweg en Eikestraat), Melkerijweg, Wilde Heide, Kapellemansdijk, Keerbergsesteenweg, Kloosterstraat, Erwteveld.
In het jaar 2021 komen volgende straten aan bod: Elleveldweg, Grote Baan, Neerstraat, Peerschat, Stationsstraat, Wakkerzeelsestraat, Wespelaarsesteenweg, XIde Linielaan
De uitvoering van de werken veroorzaken weinig of geen hinder.