Groeninfrastructuur en wegen
De gemeente zorgt voor een systematisch onderhoud van zowel de groeninfrastructuur als de bestratingen en openbare ruimten (parkings, begraafplaatsen, ...) en doet dat op duurzame wijze. Waar nodig worden straten heraangelegd of heringericht. Zo werd recent een voet- en fietswegje aangelegd tussen de Mercatorlaan en de ingang van de kleuterschool in de Breughelwijk. Diverse grote wegen- of rioleringswerken staan op de planning of worden momenteel uitgevoerd, waaronder de bestratingen in het centrum van Wespelaar en de Heilige Geestweg, de heraanleg van de Vinkstraat en de Mortelstraat en de herinrichting van de Rijmenamsesteenweg.
Ook de heraanleg van de fietspaden langs de Keerbergsesteenweg en Wijgmaalsesteenweg staat op de agenda. Daarnaast wordt een omleiding van de fietsroute in Hambos voorzien (rond de site van Hambos Logistics en voormalig Trebos).
In de toekomst zal worden ingezet op de verledding van de openbare verlichting. Zo willen we als lokaal bestuur een belangrijke stap zetten in de realisatie van duurzaamheidsdoelstellingen.
We vergroenen de begraafplaatsen en samen met het centraal kerkbestuur wordt het kerkenbeleidsplan uitgevoerd. Op de oude begraafplaats van Tildonk werden recent bijvoorbeeld een aantal graven hersteld en wordt werk gemaakt van ingroening.
Ook op andere plaatsen wordt ingezet op een optimaal beheer van de groeninfrastructuur. Overal waar bomen gekapt moeten worden, bijvoorbeeld omwille van ziekte, worden ze vervangen door nieuwe bomen die aangepast zijn aan de locatie.
Nieuwe stationsomgeving
Eind vorig jaar werd de eerste fase van de werken aan de stationsomgeving van Haacht uitgevoerd. De nieuwe fietsluifel op het verkeersluwe stationsplein voorziet 262 plaatsen voor fietsen, en ook de fietsroute langs het spoor werd aangepakt. Door middel van een samenwerking tussen onder meer de gemeente, de NMBS en de provincie Vlaams-Brabant zal de pendelparking dit jaar vernieuwd worden. Het plan voorziet een vermeerdering van de capaciteit tot 325 autostaanplaatsen en laadpalen voor elektrische wagens. Zo wordt de stationsomgeving een belangrijke overstapplek tussen verschillende vervoersmogelijkheden, rekening houdend met het comfort en de veiligheid van de reiziger.
Eigen gebouwen en facilitaire middelenÂ
Het beheer van de facilitaire middelen wordt op punt gesteld en de bestaande en nieuwe onderhoudscontracten worden nauwkeurig opgevolgd. Waar nodig voorzien we nieuwe werktuigen en werkmiddelen, met aandacht voor duurzaamheid. Zo rijden alle nieuwe voertuigen van de gemeentelijke loods op CNG. De aankoop van een elektrische bakfiets is hier ook een mooi voorbeeld van.
De gemeente voert, zelf of in samenwerking met externen, de nodige onderhouds- en vervangingswerken uit aan het eigen patrimonium en investeert in nieuwe infrastructuur. Zo werd het sanitair in sporthal Den Dijk recent vernieuwd en zal de verluchting in de turnhal verbeterd worden. Enkele op stapel staande projecten zijn de vernieuwing van de gemeentelijke loods, de aanleg van een multisportterrein, beachsportvelden en een Finse piste en een opwaardering van de atletiekinfrastructuur.
Het lokaal zorgbestuur zet in op het delen van schoolsportinfrastructuur en vernieuwt de sportvloer van de gemeenteschool in Haacht. Ook de eetzalen van de gemeenteschool worden opengesteld voor externen.