Lokaal het verschil maken
Ik wilde me twee jaar geleden al graag engageren als buddy, maar toen waren de mogelijkheden beperkt door corona. In november ging ik naar de vrijwilligersbeurs in Haacht en toen ging de bal aan het rollen. Ik werd de buddy van Asmorom, een vluchteling uit Eritrea die in nu Tildonk woont.
Ik heb altijd in de sociale sector gewerkt, als begeleider van thuislozen in Brussel. Ik ben me dus heel bewust van het parcours dat mensen hebben afgelegd en kan door mijn achtergrond de doelgroep goed inschatten. Nu ik met pensioen ben, mag mijn vrijwilligerswerk niet als werk voelen. Ik wil contact leggen en leuke dingen doen. Ik heb altijd graag gewerkt, maar nu kan ik echt bewust kiezen voor taken die ik leuk vind. Ik kies ervoor om binnen mijn vrijwilligerswerk het sociaal contact te benadrukken. Dat is het deel van mijn werk dat ik altijd heel graag deed en ook enorm belangrijk vind. Administratieve taken zal ik bewust nu niet meer opnemen.
Ik heb een druk leven, ik verveel me nooit. Ik ben bezig met de kleinkinderen en creatieve projectjes. Maar ik wou toch een engagement opnemen, en liefst lokaal. Ik wil in mijn eigen gemeente een verschil maken. Ik ben oorspronkelijk niet van hier. Ik ken wel wat mensen, maar veel contacten in Wespelaar heb ik niet. Dit was dus voor mij een kans.
Alleen in een vreemd land
Asmorom is helemaal alleen hier en spreekt een vreemde taal (Tigrinya). Hij volgt Nederlandse les en spreekt een beetje Engels. Om kennis te maken, ging ik bij hem op bezoek. Door rond te kijken in zijn huis, ontdekte ik al veel over zijn leefwereld en kon ik ook achterhalen wat hij nodig had.
Na een wandeling in zijn omgeving in Tildonk, ben ik op zoek gegaan naar een Eritrese gemeenschap. Zo kwam ik in contact met iemand die zowel Nederlands als Tigrinya spreekt. Na die ontmoeting wilde hij graag iets terugdoen en dat apprecieer ik. Hij wil niet zomaar alles krijgen. Daarom bood hij me thee aan bij hem thuis.
Voor Asmorom zijn een eigen appartement en werk vinden momenteel het belangrijkst. In Eritrea was hij kapper, maar hij is bereid om elke job te doen. Ik ging al eens mee kijken naar een appartement met hem. Als de eigenaar merkt dat er iemand achter hem staat die hem steunt, kan dat een verschil maken. Naast een woning en een job heeft hij ook nood aan contact. Ik ben vrijwilliger in het Repair Café, waar ik hem ook meer naartoe neem om te helpen. Ik liet hem ook al kennismaken met de Kloostertuin. In Eritrea zwom hij dagelijks in de rivier. Ik wil hem eens meenemen naar een zwembad, zodat hij hier ook kan gaan zwemmen.
Hulp en warmte voor wie het moeilijk heeft
Ik merk dat de buddywerking echt nodig is. Asmorom is altijd blij als hij me ziet, want hij praat alleen met mij. Hij woont wel samen met andere vluchtelingen, maar daar kan hij moeilijk mee communiceren. Mensen rondom je die je graag zien en contact met je hebben, iedereen heeft dat nodig. Ik vind het fantastisch hoe groot de solidariteit is om Oekraïense vluchtelingen te helpen, maar we moeten ook oog hebben voor andere vluchtelingen die het moeilijk hebben en veel miserie meegemaakt hebben. Ook zij hebben onze hulp en warmte nodig.
Profiel van een LOI-vrijwilliger
Als LOI-vrijwilliger moet je vooral zin hebben in menselijk contact. Veel tijd hoef je niet te maken, regelmatig een uurtje betekent al heel veel. Je moet bereid zijn om met een open geest te kijken, zonder te oordelen. Het is belangrijk dat je noden detecteert, door te babbelen ontdek je veel van elkaar. Een valkuil kan zijn dat je mensen wil helpen. Je kan wel mee richting geven en ideeën aanbrengen, maar mensen moeten hun eigen keuzes maken. Daar mag je niet teleurgesteld in zijn. Ik voel zelf dat ik soms nood heb aan een babbel om eens van gedachten te wisselen. Dat zou ik graag doen met andere vrijwilligers. Ongetwijfeld kunnen we elkaar goed ondersteunen.
Zelf vrijwilliger worden?
Nu we op korte tijd veel nieuwkomers ontvangen in Haacht, hebben zich al tientallen buddys aangemeld. Fijn dat zoveel mensen hun steentje willen bijdragen om mensen welkom te heten in onze hechte gemeente. Naast sociaal contact kan je als buddy ook op administratief vlak vluchtelingen helpen, mee op zoek gaan naar een woning, de taal oefenen, nieuwkomers introduceren in verenigingen, ondersteuning bieden in de zoektocht naar werk en nog veel meer.
Heb je na het lezen van Leens verhaal ook zin om vrijwilliger te worden? Of wil je nog wat meer informatie? Neem contact op met loi@haacht.be.