Zorgen voor alle inwoners
Haacht profileert zich in het meerjarenplan 2020-2025 als een warme gemeente, die wil zorgen voor alle inwoners. De baseline Hecht Haacht sluit daar naadloos bij aan.
Als een efficiënte en klantgerichte organisatie wil het Lokaal zorgbestuur Haacht (gemeente en OCMW) werken aan een inclusieve gemeente waar inwoners warm van hart zijn, waar verenigingen dynamisch zijn en mensen samenbrengen. Toekomstgerichte ruimtelijke organisatie en mobiliteit zijn stapstenen naar een duurzame ontwikkeling van Haacht, samen met de inwoners.
De kernwaarden van de organisatie zijn integriteit, vertrouwen, gelijke behandeling, collegialiteit en correctheid.
Geïntegreerde benadering
Bij het uittekenen van de beleidsdoelstellingen voor de periode 2020-2025 werd resoluut gekozen voor een geïntegreerde benadering: een integratie van gemeente, OCMW en AGB enerzijds, en een integratie van de eigen actieplannen en acties met de overkoepelende Vlaamse beleidsprioriteiten en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) anderzijds. Waar mogelijk wordt, om de doelstellingen te realiseren, samengewerkt met andere (gemeentelijke of hogere) overheden, partners en burgerinitiatieven. Vanuit die netwerkbenadering wordt het mogelijk een ambitieus beleid waar te maken met aandacht voor inspraak en participatie.
Zeven doelstellingen
1. een performante en klantgerichte interne werking; |
2. een integraal en inclusief sociaal beleid; |
3. werken, ontspannen, ondernemen en winkelen in de gemeente; |
4. een duurzaam mobiliteitsbeleid; |
5. duurzame, kwaliteitsvolle, veilige, toegankelijke en leefbare openbare ruimten; |
6. een duurzaam omgevingsbeleid; |
7. een gemeente waar inwoners zich veilig voelen. |
Doorgedreven digitalisering en een modern HR-beleid zorgen voor een efficiënte en klantgerichte organisatie. Er komt een gemeente-app en investeringen in Smart City-toepassingen. Digitale infoborden krijgen een plaats in het straatbeeld.
In een inclusieve gemeente wordt iedereen betrokken: de European Disability Card wordt ingevoerd, sport voor iedereen staat hoog op de agenda en de administratie wordt genderneutraal.
In een warme en gezonde gemeente worden gemeenschapsvormende initiatieven maximaal ondersteund en extra ontmoetingsplaatsen (buurtspeelpleintjes, speelbossen) gecreëerd. Het lokaal bestuur neemt een regierol op voor een Huis van het Kind en het Geïntegreerd Breed onthaal, in samenwerking met andere gemeenten. Verenigingen krijgen logistieke en financiële ondersteuning, o.a. om in kwaliteitsvolle infrastructuur te kunnen samenkomen, met een minimale administratieve last. Haacht investeert zelf in sportinfrastructuur. Er is aandacht voor lokaal talent, en extra middelen voor podiumkunsten.
Haacht heeft een hart voor dieren: een tweede losloopweide en een dierenbegraafplaats staan op de agenda.
Duurzaamheid en participatie lopen als een rode draad doorheen alle beleidsvelden; de link wordt steeds gelegd met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen om een langetermijnvisie op duurzaamheid te realiseren, en beleid wordt uitgetekend met maximale inspraak van inwoners.
Een toekomstgerichte ruimtelijke organisatie en mobiliteit omvatten de opmaak van een aantal nieuwe RUPs (ruimtelijke uitvoeringsplannen), en aandacht voor nieuwe woonvormen. Het mobiliteitsplan krijgt een update en deelmobiliteit en het gebruik van openbaar vervoer worden gestimuleerd. Extra aandacht gaat naar het veiliger maken van schoolomgevingen en investeren in fietspaden. Verschillende grote openbare werken staan op de planning zoals de heraanleg van de Rijmenamsesteenweg, Wespelaar-centrum, de Vinkstraat, de ontsluitingsweg in Tildonk, en een rondpunt aan de Keerbergsesteenweg. Ter hoogte van de sporthal aan de Dijkstraat zal een verkeersluis voorzien worden. Het vergroten van de belevingswaarde van Haacht-centrum is een aandachtspunt.
Documenten
- Meerjarenplan gemeente en OCMW na aanpassing 1/2024 [4,9Mb] (pdf)
- Documentatie meerjarenplan gemeente en OCMW na aanpassing 1/2024 [45,2Mb] (pdf)
- Meerjarenplan AGB na aanpassing 1/2024 [4,1Mb] (pdf)
- Meerjarenplan gemeente + OCMW na aanpassing 1/2023 [4,4Mb] (pdf)
- Documentatie meerjarenplan gemeente + OCMW na aanpassing 1/2023 [8,1Mb] (pdf)
- Meerjarenplan AGB na aanpassing 1/2023 [4,2Mb] (pdf)
- Meerjarenplan gemeente + OCMW na aanpassing 1/2022 [4,6Mb] (pdf)
- Meerjarenplan AGB na aanpassing 1/2022 [4Mb] (pdf)
- Meerjarenplan gemeente + OCMW na aanpassing 1/2021 [4,7Mb] (pdf)
- Documentatie meerjarenplan gemeente + OCMW na aanpassing 1/2021 [9Mb] (pdf)
- Meerjarenplan AGB na aanpassing 1/2021 [4,2Mb] (pdf)
- Meerjarenplan gemeente + OCMW na aanpassing 1/2020 [3,9Mb] (pdf)
- Documentatie meerjarenplan gemeente + OCMW na aanpassing 1/2020 [6,3Mb] (pdf)
- Meerjarenplan gemeente + OCMW presentatie aanpassing 1/2020 [496,1Kb] (pdf)
- Meerjarenplan AGB na aanpassing 1/2020 [81,7Kb] (pdf)
- Meerjarenplan AGB presentatie aanpassing 1/2020 [501,7Kb] (pdf)
- Meerjarenplan gemeente + OCMW [3,2Mb] (pdf)
- Documentatie meerjarenplan gemeente + OCMW [6Mb] (pdf)
- Meerjarenplan AGB [3Mb] (pdf)
- Documentatie meerjarenplan AGB [5,7Mb] (pdf)