Vijf jaar geleden nam Waterleau haar intrek in het voormalige depot van conservenfabriek La Corbeille. De geklasseerde schoorsteen staat als een uitroepteken naast het statige gebouw waar ingenieurs zich inzetten voor de bescherming van het milieu. Wat twintig jaar geleden begon als idee rond de keukentafel van enkele vrienden is vandaag uitgegroeid tot een wereldspeler in milieutechnologie.
Haar missie: Het verminderen van de ecologische voetafdruk
Gezinnen en industrie zijn niet alleen grote verbruikers maar ook grote vervuilers. Afvalwater van huishoudens wordt via rioleringen naar waterzuiveringsstations geleid, waar de vervuiling biologisch wordt afgebroken en het gezuiverde water veilig aan de natuur wordt teruggegeven. Waterleau heeft niet alleen in België, maar over de hele wereld tientallen rioolwaterzuiveringsstations gebouwd. De grootste rioolwaterzuiveringsstations van Afrika zijn van Waterleaus signatuur: van ontwerp, technologiekeuze, constructie tot en met de uitbating ervan.
Water: het nieuwe goud
Ook de industrie wil alsmaar duurzamer ondernemen. Dat draagt niet alleen bij tot hun groener imago, het scheelt natuurlijk ook een hele hap in de eindfactuur: water om te kunnen produceren kost gezien de volumes een pak geld, bovendien wordt het lozen van vervuild afvalwater zwaar beboet. Bedrijven hebben er dus alle belang bij om hun waterverbruik maximaal te beperken en hun afvalwater zo zuiver mogelijk te lozen, of nog veel beter, dit water te recycleren in het productieproces. Waterleau heeft niet alleen de gepatenteerde technologie maar ook de ervaring in het begeleiden, adviseren en bouwen van de meest efficiënte watertechnologie voor elke bedrijfstak. Want afvalwater van een brouwerij heeft een totaal andere samenstelling dan water van een textielfabriek of chemische fabriek. En water om groenten te wassen, heeft andere vereisten dan water dat gebruikt wordt voor de productie van geneesmiddelen.
Electriciteit winnen uit afvalwater? Drie vliegen in één klap
Waterleau telt meer dan tweeduizend referenties in de constructie van installaties voor waterproductie en waterzuivering in 85 landen. In meer dan vierhonderd van die installaties wordt de organische vervuiling vergist tot methaangas. Het resultaat is proper water én biogas. Zo slaat de industrie drie vliegen in één klap. Door water te zuiveren daalt de water- en energiefactuur en de uitstoot van broeikasgassen. Werken aan een groenere planeet is wat de medewerkers van Waterleau motiveert om elke dag het beste van zichzelf te geven.
Werknemers uit de hele wereld en... uit Haacht!
Hun kantoor in Haacht wordt bemand door specialisten uit Argentinië, Portugal, Maleisië, China, ... maar ook door knappe koppen uit Haacht zelf. Profielen van heel uiteenlopende functies fietsen dagelijks op en af uit Haacht en omgeving. Hun groep medewerkers tref je zeker in De Spar, of zie je een pintje drinken in de Warande, een broodje eten in De Smulbeer of lunchen in de Bon Appétit, het Brouwershof, De Ton, De Volle Pot, en tal van andere zaken waar lekkers geserveerd wordt. Maar in en rond sporthal Den Dijk wordt op het middaguur ook flink wat gesport. Vier middagen per week bezetten hun teams quasi alle sportinfrastructuur. Wist je trouwens dat ze een van de duurzame helden van de gemeente Haacht zijn? Want ook voor zichzelf zijn ze streng: duurzame ontwikkeling begint bij jezelf.
meer info: waterleau.com