Kerken vormden traditioneel vaak het centrum van gemeenschappen. De gemeente en de kerkraad willen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden nadenken over het toekomstig gebruik van deze gebouwen. Samen werken we een nieuw kerkenbeleidsplan uit tegen het voorjaar van 2025.
Welke kerk(en) blijven voorbehouden voor religieus gebruik? Voor welke kerken is een nevenbestemming of herbestemming mogelijk? Welke ideeën leven in de buurt?
Denk mee!
Participatieavond
Op dinsdag 4 juni organiseerden we de kick-off van het kerkenbeleidsplan. Een avond waarop per kerk werd gebrainstormd over de toekomst van het kerkgebouw.
Enquête
Online kon je je mening en ideeën geven tot 17 juni 2024. Een samenvatting van de resultaten van die enquête, die 206 keer werd ingevuld, vind je onderaan deze pagina.
Vergadering per kerk
Kort daarna kwamen we met alle geïnteresseerden samen in de kerken om die ideeën te bespreken: zijn ze haalbaar, is er draagvlak, voldoen ze aan de noden die in de buurt leven, ... .
Adviesraden
In het najaar van 2024 worden de adviesraden bevraagd.
Stuurgroep kerkenbeleidsplan
Alle verzamelde ideeën en opmerkingen werden gebundeld en besproken op de stuurgroep. Die stuurgroep bestaat uit leden van de kerkraad, de pastores, het bisbom, Parcum, de burgemeester en een medewerker van de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst WinAr.
Goedkeuring kerkenbeleidsplan op 26 mei 2025
Op 26 mei 2025 werd het kerkenbeleidsplan goedgekeurd door de gemeenteraad. De kerkraad keurde het kerkenbeleidsplan al goed op 1 maart 2025, de bisschop ondertekende het op 3 april 2025.
Wat zijn de speerpunten in het nieuwe kerkenbeleidsplan?
Bij de opstart van het traject werd uitgegaan van een nevenbestemming (een extra bestemming, naast de liturgische ruimte) voor alle kerken, behalve die in Haacht-centrum. Doorheen het traject is die visie geëvolueerd.
- Op korte termijn (2025-2028) wordt de herbestemming (of herinrichting van het kerkgebouw voor een nieuw gebruik) van twee kerken onderzocht, nl. die van Wespelaar en Haacht-Station. Voor die twee kerken wordt een intensief traject opgezet, om tot een maatschappelijk gedragen én duurzame herbestemming te komen. Voor de kerken van Sint-Adriaan, Tildonk en Wakkerzeel wordt bovendien gezocht naar een of meerdere mogelijke nevenbestemmingen.
- Op langere termijn (2028-2035) volgt een definitieve keuze voor een of meerdere nevenbestemmingen of een herbestemming van de kerken van Sint-Adriaan, Tildonk en Wakkerzeel.
- De kerk van Haacht-centrum blijft in gebruik als zonekerk voor de hele parochie, met valorisatie (naast liturgie en bezinning de kerk ook openstellen voor andere ad hoc initiatieven).
Alle neven- of herbestemmingen moeten een maatschappelijk nut hebben, en overeenstemmen met de historische waarde van het gebouw, de omgeving en de lokale geloofsgemeenschap. Daarnaast moeten ze ook financieel haalbaar zijn, en goedgekeurd worden door de bisschop.
Uit de participatie in de zomer van 2024 kwamen veel ideeën en doelgroepen. Hiermee gaan we de komende drie jaar aan de slag om een gepaste herbestemming te zoeken voor Haacht-Station en Wespelaar.