Het lokaal zorgbestuur Haacht is een performante en klantgerichte organisatie die kwaliteitsvol werkt, open communiceert, een modern HR-beleid voert en streeft naar een verhoging van de digitale maturiteit.
Communicatie
We zetten de interne en externe communicatie in om de doelstellingen te realiseren en onze dienstverlening te optimaliseren en maken werk van transparante en inclusieve communicatie met aandacht voor inspraak en participatie. De openingsuren van de loketten worden regelmatig geëvalueerd en afgestemd op de noden van de doelgroep.
We kiezen voor een algemeen laagdrempelige inclusieve communicatie, vanuit een weloverwogen kanaalstrategie en met aandacht voor alle doelgroepen en met een consequent gebruik van de huisstijl. Ook maken we werk van constructieve interne communicatie die de onderlinge samenwerking en de kwaliteit van de dienstverlening versterkt.
We voldoen aan de verplichtingen inzake openbaarheid van bestuur en voeren een actief beleid op het vlak van betrokkenheid en inspraak van burgers of specifieke doelgroepen.
Via ons nieuwe participatieplatform hecht.haacht.be geven we inwoners een stem in het beleid. Zo kon je de voorbije maanden feedback geven op het mobiliteitsplan en kon je stemmen op de ideale locatie voor deelautos en -fietsen. Registreer je op het platform om op de hoogte te blijven van toekomstige initiatieven.
Om burgers nog beter te kunnen informeren, wordt bovendien geïnvesteerd in digitale infoborden.
Organisatiewaarden
We dragen bij tot een hecht Haacht door in te zetten op een klantgerichte, responsieve en tijdige (interne en externe) dienstverlening, gestoeld op de vijf organisatiewaarden.
Personeelsbeleid en interne werking
We kiezen voor een strategische benadering van HRM, waarin personeelsbeleid, personeelstaken en de strategische doelstellingen van de organisatie op elkaar afgestemd worden door zowel een verticale (HRM ondersteunt de organisatiestrategie) als horizontale integratie (integratie van de verschillende fasen van de HRM-cyclus: werving en selectie, prestatie, beoordeling, opleiding en ontwikkeling, beloning).
We hanteren een kader voor organisatiebeheersing, kennen de belangrijkste verbeterpunten en risicos voor de management- en ondersteunende processen, en hanteren een strategie – waarover zesmaandelijks gerapporteerd wordt - om ze te beheersen.
Digitalisering
Als organisatie willen we evolueren naar meer digitale maturiteit. Dat wil zeggen dat digitale technologie wordt geïmplementeerd op verschillende vlakken, zoals informatiebeheer, beleid en dienstverlening. Een digitaal mature organisatie gaat doordacht om met digitale evoluties en gaat ermee aan de slag wanneer dat nuttig is.
Bij de samenvoeging van gemeente en OCMW werd gestart met het project Haacht Virtueel Kantoor (H-ViK). De bedoeling is dat personeelsleden gelijk waar op gelijk welk moment kunnen werken. Daarbij werd veel aandacht besteed aan beveiliging en databescherming. Bij de start van de coronapandemie waren we als organisatie dan ook klaar om iedereen te laten telewerken.
Het digitaal afleveren van documenten en digitaal ontvangen van meldingen werd gerealiseerd door het nieuwe digitale loket burgerzaken, waarmee je verschillende documenten meteen online kunt aanvragen, en de verdere uitbouw van meldingsformulieren op de gemeentelijke website. Ook het indienen van omgevingsvergunningen is volledig gedigitaliseerd. In het gemeentehuis zijn raadpleegposten die op afspraak gebruikt kunnen worden om dossiers in te kijken.