Huwelijksmelding
Heb je besloten om te huwen? Dan zal een huwelijksdatum en -uur vastleggen bij Burgerzaken één van de eerste stappen zijn in de organisatie. Dit kan gebeuren door één van de partners of door beiden, minimum twee maanden vóór de geplande huwelijksdatum en maximum een jaar vóór het huwelijk.
Je kan vrij een datum kiezen voor het huwelijk, van maandag tot zaterdag. Op zondagen, wettelijke feestdagen en brugdagen kan er niet gehuwd worden.
Het eerste huwelijk van de dag vindt plaats om 10 uur. Per dag zijn er maximaal vier huwelijken die achter mekaar moeten aansluiten. Je zal je uur dus moeten aanpassen aan de koppels die op die dag al een tijdstip reserveerden.
Indien je telefonisch of via e-mail een huwelijksdatum vastlegt, dan zal je gevraagd worden om samen langs te komen voor de opstart van je huwelijksdossier.
De huwelijksaangifte
Vooraleer je kan huwen, moeten jij en je partner de akte van huwelijksaangifte ondertekenen bij Burgerzaken. Deze aangifte kan je te vroegste zes maanden vóór de huwelijksdatum doen.
Voor de opmaak van de akte van huwelijksaangifte heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand enkele documenten nodig, zoals bijvoorbeeld een uittreksel uit je geboorteakte. De nodige documenten worden door de gemeente Haacht zelf aangevraagd aan de gemeente waar de akte werd opgemaakt, voor zover deze documenten beschikbaar zijn in België. Het staat je natuurlijk vrij om zelf voor deze documenten te zorgen. Opgelet: deze uittreksels mogen maximum zes maanden oud zijn.
Indien één van de partners in het buitenland geboren is, er woont of er gescheiden is, of een andere nationaliteit heeft, contacteer je best Burgerzaken voor meer informatie over de nodige documenten. Sommige documenten moeten immers vertaald en gelegaliseerd worden.
Van zodra Burgerzaken alle nodige documenten heeft ontvangen, word je gecontacteerd voor een afspraak om de aangifte van het huwelijk te tekenen. Bij de ondertekening breng je volgende documenten mee:
- de identiteitskaarten van beide partners
- het ingevulde document Inlichtingenblad huwelijk. Dit document vermeldt
- De gekozen getuigen (maximum vier). Je kan dus geen, één, twee, drie of vier getuigen aanduiden (maximum twee per persoon) om aanwezig te zijn bij je huwelijksvoltrekking, de huwelijksakte mee te ondertekenen en erin opgenomen te worden. De getuigen moeten minstens achttien jaar zijn. Er dient ook een kopie (voor- en achterkant) van de identiteitskaarten van de getuigen te worden voorgelegd.
- De aanvraag van een attest voor werkverlet.
- De toelating of weigering om het huwelijk te vermelden in het gemeentelijk informatieblad Hecht Haacht. (Hecht Haacht wordt ook integraal op de gemeentelijke website geplaatst.)
Het huwelijk kan plaatsvinden ten vroegste op de veertiende dag ná de opmaak van de akte van huwelijksaangifte.