De ceremonie
De ambtenaar van de burgerlijke stand verbindt de aanstaande echtgenoten in de echt. Daarvan wordt er onmiddellijk een huwelijksakte opgemaakt. Die akte wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand en geldt als bewijs van de huwelijksvoltrekking.
De plechtigheid vindt plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis en duurt ongeveer twintig minuten. Het is mogelijk om fotos te nemen en/of te filmen.
De gehuwden krijgen een trouwboekje, waarin later bijvoorbeeld de kinderen worden ingeschreven en eventueel de parochie waar het kerkelijke huwelijk wordt ingezegend.
Het huwelijk is een verbintenis tussen twee mensen, voltrokken door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het huwelijk vindt plaats in het gemeentehuis.
Het huwelijk kan plaatsvinden in de gemeente waar één van de aanstaande echtgenoten is ingeschreven in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister.
Voorwaarden
De voorwaarden om te kunnen trouwen, worden bepaald door de wet van het land waarvan men de nationaliteit heeft. De belangrijkste huwelijksvoorwaarden voor Belgen zijn:
- minimumleeftijd: de minimumleeftijd om te trouwen is achttien jaar. De jeugdrechtbank kan die leeftijdsbeperking opheffen als daar goede redenen voor zijn.
- toestemming van de echtgenoten: beide partners moeten vrijwillig toestemmen in het huwelijk. Een gedwongen huwelijk is dus verboden.
- afwezigheid van een huwelijksbeletsel: huwelijken tussen personen die onderling een te nauwe bloed- of aanverwantschap hebben, zijn verboden. De koning kan, om gewichtige redenen, dat verbod opheffen. Zo'n verzoek moet gericht worden aan de minister van Justitie.
- verbod op bigamie: iemand die al getrouwd is, mag geen ander huwelijk aangaan. Dat verbod geldt ook voor vreemdelingen die in België trouwen, zelfs als hun eigen nationale wet polygamie toestaat. Bigamie is een strafbaar feit.
- verbod op schijnhuwelijk: een huwelijk waarbij de intentie van minstens één van de echtgenoten niet gericht is op het tot stand brengen van een duurzame levensgemeenschap, maar alleen op het verkrijgen van een verblijfsrechtelijk voordeel, is verboden.
De voorwaarden voor vreemdelingen worden bepaald door hun eigen nationale wet.
Procedure
Het huwelijk aanvragen doe je door contact op te nemen met de dienst Burgerlijke Stand. Hierover lees je meer op onze pagina planning van het burgerlijk huwelijk (huwelijksmelding en -aangifte).
Prijs
- Voor het trouwboekje betaal je 20 euro.
- De plechtigheid is volledig gratis.
- De eventuele kosten van vertalingen en legalisaties moet het koppel wel zelf voor zijn rekening nemen.
Regelgeving
Artikelen 75, 76 en 144 tot 171 van het Burgerlijk Wetboek
Meer info
Erediensten
Katholieke erediensten in Sint- Adriaan, Sint-Remigius, Sint-Hubertus Wakkerzeel, Sint-Jan Baptist, Sint-Lucia Wespelaar, O.L.V. van Gedurige Bijstand.
Contact
Theo Havugimana
Werchtersesteenweg 19, 3150 Haacht
016 60 13 34, 0485 97 78 63
havugimana78@gmail.com
Erediensten van de Protestants Evangelische Christengemeente Emmanuel in Tremelo, Boortmeerbeek, Haacht, Heist-op-den-Berg en Mechelen.
Contact
Harry Wolthuizen
Markt 10, 3150 Haacht
0495 23 25 80
www.emmanuel-haacht.be