Een huisdier, dat is een lid van het gezin. Je wilt er dus goed voor zorgen, maar met zoveel informatie op het internet kan je vaak door de bomen het bos niet meer zien: hoe verzorg ik mijn huisdier het beste, welke vergunningen heb ik nodig, wat kan ik doen bij een vermoeden van dierenmishandeling, … Omdat dierenwelzijn belangrijk is willen wij deze en vele andere vragen voor jou beantwoorden.
Algemene informatie
De website huisdierinfo.be van het Agentschap Dierenwelzijn bundelt alle praktische informatie over verschillende soorten huisdieren.
- Moet ik mijn kat laten castreren of steriliseren?
- Hoe start ik een aquarium?
- Hoeveel ruimte heeft mijn geit nodig?
- …
Een goed geregistreerde chip zorgt ervoor dat jouw huisdier altijd terug bij jou terechtkomt. Meer info op huisdierinfo.be/check-je-chip.
Hondenlosloopweide
Honden moeten op het openbaar domein steeds aan de leiband blijven. Op de hondenlosloopweide (gelegen aan de XIde Linielaan, naast het kerkhof van Wespelaar) kan je hond naar hartenlust ravotten. Iedereen is welkom, maar hou rekening met onze regels:
- Elke hond is toegelaten tot de hondenlosloopweide behalve:
- Agressieve of bijtende honden;
- Honden die loops zijn;
- Honden met duidelijk waarneembare ziekten;
- Gekwetste honden;
- Honden die drager zijn van een besmettelijke ziekte (bv. Kennelhoest), vlooien of ander parasieten
- Elke hond is verplicht een halsband of gelijkaardig harnas te dragen zodat de hond op elk ogenblik door de begeleider bij zich kan worden genomen.
- Een muilband is niet verplicht. Elke begeleider oordeelt zelf of de hond agressief kan zijn en of het om veiligheidsredenen aangewezen is deze te muilbanden.
- Elke begeleider is verantwoordelijk voor de hond onder zijn begeleiding en voor de schade die zijn hond aanricht aan derden of andere honden.
- Het bestuur is niet verantwoordelijk voor de door de honden aan derden of andere honden aangerichte schade.
- De uitwerpselen moeten door de begeleider onmiddellijk worden opgeruimd.
- Elke vorm van mishandeling van de hond is ten strengste verboden.
- De hondenlosloopweide is open van 7 tot 22 uur.
Vergunningen
VLAREM
Afhankelijk van het aantal dieren, van de plaats waar je woont, van de soort waartoe jouw huisdier behoort, … kan het zijn dat jij jouw dieren moet melden bij de gemeente of dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen.
CITES
De wereldwijde handel in wilde planten en dieren wordt geschat op meerdere miljarden euro per jaar. Wordt deze handel niet gecontroleerd of gereglementeerd, dan kan die een bedreiging vormen voor onze wereldwijde natuur. Daarom hebben de Verenigde Naties in 1975 het CITES-verdrag ingevoerd. Staat jouw dier op één van de drie bijlages van CITES, dan moet je voor jouw dier de nodige certificaten hebben.
Dierenmishandeling
Heb je een vermoeden van dierenmishandeling of dierenverwaarlozing, dan kan je dit melden. Afhankelijk van de situatie kan dit bij de lokale politie, of het Agentschap Dierenwelzijn.
Verloren gelopen of gedumpte dieren
Kom je een verloren gelopen of gedumpt dier tegen, neem dan contact op met de lokale milieudienst via milieu@haacht.be. Samen met ons dierenasiel (Dierenbescherming Mechelen vzw) wordt het nodige gedaan om deze dieren op te vangen.
Zie je een dier loslopen en levert dit een gevaarlijke situatie op? Bel dan naar de lokale politie (016/55 16 60 of via het noodnummer 112).
Opvang van dieren
Wil jij afstand doen van jouw dier, heb je nood aan crisisopvang of zoek je een tijdelijk pension, dan kan je hiervoor steeds terecht bij Dierenbescherming Mechelen.
Een overleden huisdier
Het overlijden van een huisdier is altijd een groot verlies. Waar je met jouw dier naartoe kunt is ook niet altijd duidelijk. Relevante informatie vind je op vlaanderen.be/gestorven-huisdier
Huisdiersticker
Met een huisdiersticker op jouw raam of deur kan je aan hulpdiensten laten weten hoeveel én welke huisdieren in jouw huis aanwezig zijn. Deze sticker biedt geen garantie dat de hulpdiensten jouw huisdier(en) kunnen redden, maar in een aantal gevallen kan deze informatie het verschil maken. Haal de sticker gratis op aan het onthaal van het gemeentehuis.
Huisdierkaart
Wat als je buitenshuis bewusteloos wordt opgenomen in het ziekenhuis, maar jouw huisdier ondertussen alleen thuis zit? Een huisdierkaart kan daarbij helpen. De kaart is klein genoeg om bij je identiteitskaart te bewaren en bevat alle belangrijke informatie. Bij een ongeval buitenshuis, en indien je niet in staat bent te communiceren, weten de hulpdiensten toch onmiddellijk of er huisdieren geholpen moeten worden. Je kan de kaart onderaan deze pagina downloaden.