Help mee de Aziatische hoornaar te bestrijden
De Aziatische hoornaar is een invasieve uitheemse wespensoort. Voor de mens is er geen grote bedreiging, maar wel voor de bijen. Aziatische hoornaars jagen op bijen en bedreigen zo onze biodiversiteit, onze landbouw, … .
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. Als eenvoudig trucje kan je de grootte van een muntstuk van 1 euro in gedachten nemen. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk. Met drie eenvoudige kleurkenmerken kan je de Aziatische hoornaar onderscheiden van de Europese hoornaar:
- Het achterlijf van de Aziatische hoornaar is zwart met enkel één donkergeel achterlijfsegment. Het achterlijf van de Europese hoornaar bestaat voor twee derden uit geel. Het eerste segment is roodbruin en zwart.
- De pootjes van de Aziatische hoornaar zijn zwart met opvallend gele tippen. De pootjes van de Europese hoornaar zijn volledig roodbruin.
- Het borststuk is het lichaamsdeel tussen kop en achterlijf waarop poten en vleugels vastzitten. De bovenzijde ervan is bij de Aziatische hoornaar volledig zwart gekleurd en bij de Europese hoornaar zwart met roodbruine tekeningen.
In tegenstelling tot de structuur van lichaamsdelen kan de kleur soms variabel zijn. Aziatische hoornaars worden bijvoorbeeld soms bleker naarmate ze langer vliegen, of de pootjes van Europese hoornaars zijn soms geel in plaats van roodbruin gekleurd. Hou daarom altijd rekening met mogelijke afwijkingen.
Vallen voor Aziatische hoornaar
Via het lokaal bestuur kan je gratis (mits het betalen van een waarborg van 40 euro) een val voor Aziatische hoornaars lenen. Je kan een val aanvragen via het digitaal formulier onderaan deze pagina. Zo garanderen we een goede ruimtelijke spreiding op het gemeentelijk grondgebied.
Gebruik van een val
Deze val kan worden ingezet in het vroege voorjaar om jonge uitvliegende koninginnen te vangen. Hou rekening met de volgende aandachtspunten als je een val gebruikt:
- De lokstof bestaat uit suikerwater aangevuld met wijn of bier. Dit laatste om bijen weg te houden. De lokstof dient zo gegeven te worden dat insecten hier niet in kunnen verdrinken. Je gebruikt dus best een ondiep schaaltje.
- Controle minstens om de acht uur is noodzakelijk. Bij die controle open je de val voor alle nuttige insecten indien er geen koningin van de Aziatische hoornaar aanwezig is. Bij aanwezigheid van een koningin van de Aziatische hoornaar kan je deze doden door bijvoorbeeld de ganse val onder te dompelen in water.
Je gebruikt de val beter niet als aan de bovenstaande voorwaarden niet kan worden voldaan.
Een gedetailleerde gebruiksaanwijzing vind je op website van het Vlaams Bijeninstituut.
Iedereen met een selectieve val kan deelnemen aan een studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos. Deelnemers kunnen de verzamelde gegevens over koninginnen- en bijvangst melden via MijnTuinlab. Wie deelneemt kan zijn vangst ook fotograferen en melden via waarnemingen.be of via de ObsIdentify-app. De gegevens worden daarna geanalyseerd door INBO en Natuurpunt om een duidelijker beeld te krijgen over de werking van de voorjaarsvallen.
Heb je een Aziatische hoornaar gespot?
Meld het via www.vespawatch.be. Zo worden waarnemingen gecentraliseerd.
Heb je een nest gespot? Neem dan contact op met de hulpverleningszone om de nesten te laten verdelgen. Meer info vind je op de website van Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant. Probeer nooit zelf nesten te verwijderen!
Meer informatie kan je vinden op de website van het Vlaams Bijeninstituut: vlaamsbijeninstituut.be/expertisecentra/aziatische-hoornaar/