Om het onroerende erfgoed op het grondgebied te helpen beheren is Haacht sinds 2016 lid van IOED WinAr. De Intergemeentelijke OnroerendErfgoedDienst is werkzaam op het vlak van archeologie, landschappelijk en gebouwd erfgoed.
De inventaris bouwkundig erfgoed
De bestaande inventaris bouwkundig erfgoed van de Vlaamse Overheid werd opgemaakt in de periode 1965-1977 en is dringend toe aan een update. Daarom nam de gemeente Haacht in oktober 2022 samen met IOED WinAr het initiatief om de oude inventaris up-to-date te brengen.
Hoe gaan we te werk? De medewerkers van IOED WinAr fietsen alle straten van Groot Haacht af en evalueren daarbij de gebouwen op hun erfgoedwaarde. We kijken niet alleen naar de bouwstijl, maar ook naar andere elementen zoals schrijnwerk, versieringen en speciale ornamenten. Op basis van al deze kenmerken en criteria wordt het gebouw opgenomen in de nieuwe wetenschappelijke inventaris. Het is een nulmeting van het gebouwd erfgoed dat nog in de gemeente Haacht aanwezig is. Belangrijk om weten is dat er voorlopig geen rechtstreekse gevolgen gekoppeld worden aan de wetenschappelijke inventaris.
Wil je jouw pand laten opnemen of ken je een gebouw in je omgeving dat zeker niet mag ontbreken? Laat het WinAr weten, dan bekijken we het in detail.
Reglement
Maar hoe beheer je dat gebouwde erfgoed dan? De gemeente Haacht koos ervoor om eigenaars van panden met erfgoedwaarde te belonen voor hun goede onderhoud. Dat gebeurt via Monumentenwacht. De naam is misschien wat misleidend want ook eigenaars van niet-beschermde panden met erfgoedwaarde kunnen beroep doen op deze provinciale diensten.
Hoe gaat het in zijn werk? Je schrijft je pand in bij Monumentenwacht via haacht.be/lidmaatschap_monumentenwacht. De gemeente bekostigt het lidmaatschap. Als de experten van Monumentenwacht een inspectie uitvoeren van het pand om eventuele schade te detecteren, betaalt de gemeente een deel van die kost terug, evenals een deel van de kosten die gepaard gaan met kleine herstellingen. Zo werken we gezamenlijk aan het gebouwde erfgoed van de gemeente en sparen we grote kosten uit. Behoud door onderhoud dus.
De ErfgoedAdviesRaad
De gemeente betrekt ook burgers bij het onroerenderfgoedbeleid. Ze doet hiervoor beroep op de Erfgoed Adviesraad (EAR), die vier keer per jaar samenkomt. Ben je geïnteresseerd in onroerend erfgoed, wil je je stem te laten horen of meewerken, mail dan naar IOEDWinar@winar.be.