De gemeente geeft een subsidie (met een maximum van 150 euro) voor de aankoop van herbruikbare luiers bij de geboorte, adoptie of pleegzorg van een kind. Dien je aanvraag in voor de derde verjaardag van het kind. Op haacht.be/herbruikbare-luier vind je alle praktische informatie.
Wat was voor jullie de belangrijkste reden om voor herbruikbare luiers te kiezen in plaats van wegwerpluiers?
Linde: De voornaamste reden was de impact op het milieu en de kostenbesparing. Daarnaast had ik ook gelezen dat kinderen sneller zindelijk zouden worden. Het zal mogelijk ook aan andere factoren gelegen hebben, maar de oudste was alvast snel zindelijk, zowel overdag als s nachts. Naast luiers gebruiken we ook herbruikbare doekjes en die vind ik helemaal geweldig. Los van het ecologische aspect vind ik ze heel handig en veelzijdig te gebruiken.
Hanna: Oorspronkelijk was het een financiële beslissing, want herbruikbare luiers lijken de goedkoopste optie te zijn: eenmaal investeren en daarna enkel de kosten van het wassen. Daarnaast vond ik het ook gezonder, omdat je wasmiddel kan kiezen zonder parfums. Met herbruikbare billendoekjes merken we veel minder huidirritatie dan bij de wegwerpdoekjes, zelfs die voor de gevoelige huid. We hebben even wegwerpluiers gebruikt, maar schrokken enorm van de hoeveelheid afval. Daardoor is de impact op het milieu ook belangrijk geworden voor ons. Ik weet niet of het echt waar is dat kinderen die herbruikbare luiers dragen sneller zindelijk zijn, maar het klinkt logisch omdat de katoenen luiers nat aanvoelen.
Hebben jullie ooit wegwerpluiers gebruikt? Zo ja, hoe ervaarden jullie de overstap? En heb je tips voor ouders die willen overstappen?
Linde: Toen onze dochtertjes pas geboren waren, gebruikten we uitsluitend wegwerpluiers omdat de herbruikbare voor hen te groot waren. Nu doen we bij de jongste nog steeds een combinatie van de twee. Soms is het niet zo handig op verplaatsing of op reis. Ook s nachts gebruiken we wegwerpluiers omdat ons dochtertje dan minder snel wakker wordt. Er bestaan ook extra nachtinleggers, maar deze waren niet voldoende voor haar.
De overstap verliep bij de oudste aanvankelijk wat moeilijker, omdat we het merk dat het best bij ons paste nog niet gevonden hadden. Na een aantal merken te testen, heb ik uiteindelijk een afspraak gemaakt bij een consulente die me alle verschillende merken en modellen toonde en de voor- en nadelen op een rijtje zette. Daarna heb ik een weloverwogen keuze gemaakt en ik ben er nog steeds heel tevreden van.
Hanna: Ja hoor, we zijn niet fanatiek. Als we op vakantie gaan, gebruiken we bijvoorbeeld wegwerpluiers. Ook de crèche gebruikt wegwerpluiers, dus s ochtends net voor het vertrekken doen we een wegwerpluier aan. Ook vlak na de geboorte gebruikten we die even, want de herbruikbare luiers zijn een beetje groot voor pasgeboren babys. Er bestaan wel speciale kleinere formaten, maar voor die korte periode hebben we daar niet in geïnvesteerd. In het begin is het misschien een beetje zoeken hoe je zon herbruikbare luier precies moet dichtdoen, maar na een paar keer gaat dat heel vlot. Uiteindelijk is het gewoon een ander soort kledingstuk.
Hoe verloopt het wassen en onderhouden? Hoe past dit in jullie dagelijkse routine?
Linde: Op aanraden van de consulente hebben we voldoende luiers aangekocht, zodat we elke drie dagen moeten wassen. In de crèche worden de luiers ook gebruikt. We geven elke ochtend propere luiers mee en ze komen 's avonds weer terug mee in een waterdichte waszak die mee in de wasmachine mag. De luiers die wij gebruiken, mogen in de droogkast. Dat kost dus eigenlijk niet zo veel tijd en neemt niet veel plaats in omdat we ze niet op een wasrek moeten laten drogen.
Hanna: Dat valt best mee. We doen een windvlies in de luiers om eventuele stoelgang op te vangen en gemakkelijk weg te gooien. We hebben een speciale emmer voor de luiers en om de 2-3 dagen zetten we een extra wasmachine op. We hebben 24 meegroeiluiers en een stapel herbruikbare doekjes, en op die manier komen we bijna nooit te kort. De luiers wassen heel goed uit waardoor we ook de wasmachine eens durven bij te vullen met bodys, pyjamas, tetradoekjes, … .
Zijn er specifieke uitdagingen die jullie ervaren met herbruikbare luiers?
Linde: Op verplaatsing is het niet altijd zo gemakkelijk om herbruikbare luiers te gebruiken. We hebben heel handige waszakken in verschillende maten die mee in de wasmachine kunnen, maar het neemt wel wat plaats in. Afhankelijk van het type verplaatsing, gebruiken we soms ook wel wegwerpluiers.
Hanna: Met herbruikbare luiers kan je iets minder snel controleren of je je baby moet verschonen. Er is geen blauw streepje en je ruikt stoelgang ook niet zo fel als met wegwerpluiers, dus soms hebben we minder snel door dat een nieuwe luier nodig is. Ook moet je soms broekjes aandoen van een maat groter.
Wat merken jullie van de impact op het milieu en op financieel vlak?
Linde: De aankoop was best een investering, maar de premie van de gemeente maakte dat al een heel stuk goedkoper. Uiteindelijk bespaar je heel veel. Zeker omdat we de luiers voor onze beide kindjes konden gebruiken. Wanneer we eerst uitsluitend wegwerpluiers gebruikten, was de hoeveelheid afval enorm. Dat verschil is heel groot.
Hanna: Bij wegwerpluiers heb je niet alleen de kosten van de luiers, maar ook de afvalkosten. Een zak vol luiers heeft een flink gewicht. Als je bedenkt hoeveel luiers een kind gebruikt op 2.5 jaar tijd (913 dagen x minstens 5 luiers per dag = 4563 luiers!), heb je een serieuze hoop afval gecreëerd. Ook de productie en het transport van die hoop luiers heeft impact op het milieu, op vlak van energie en waterverbruik. Bij herbruikbare luiers heb je natuurlijk ook een milieukost door het wassen en de productie ervan, maar die impact is minder groot, zeker als je ecologisch waspoeder gebruikt.
Welke tips of adviezen zou je geven aan ouders die twijfelen?
Linde: Ik zou ouders aanraden om een afspraak te maken met een consulent en zich goed te laten informeren over alle mogelijke modellen. Test het vooral eens uit. Verschillende winkels bieden huurpakketten aan. Ik zou ouders verder ook aanraden zichzelf niet te veel druk op te leggen. Zelfs in combinatie met wegwerpluiers is de impact al enorm groot.
Hanna: Het is echt de moeite om even te gaan kijken in een van de vele duurzame babywinkels. Er bestaan allerlei systemen, dus je kan kiezen wat past voor jou. Eens je ze gebruikt, besef je dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is. En de prentjes op de luiers zijn ook behoorlijk schattig!