Het project Hartveilig
Hartveilig is een project van het Rode Kruis dat de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand én de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking wil vergroten.
Omdat er op het grondgebied van Haacht acht automatische externe defibrillators (AED) zijn die publiek toegankelijk zijn en er actief gewerkt wordt aan sensibilisering, mag Haacht zich een hartveilige gemeente noemen.
Waarom
Snel optreden na een ongeval voorkomt vaak erger. Dat geldt zeker bij een hartstilstand. Zo is de overlevingskans 50 tot 70 procent als het slachtoffer binnen zes minuten geholpen wordt. Door zelf enkele eenvoudige basiskneepjes te kennen, kan je voor het slachtoffer van een hartstilstand soms het verschil tussen leven of dood betekenen. De gemiddelde duur waarop een ambulance ter plaatse is, ligt immers niet altijd onder de zes minuten.
Automatische externe defibrillator (AED)
Iedereen mag en kan een AED gebruiken. Het is een draagbaar toestel en heeft maar één of twee knoppen. Van zodra je het toestel aanzet, hoor je een stem die je begeleidt.
Negen AED-toestellen
In Haacht zijn er negen AED-toestellen. Op deze manier moet elke inwoner over een AED-toestel kunnen beschikken binnen de belangrijke zes minutengrens.
- Café Den Anker, Markt 17, Haacht
- Sporthal Den Dijk, Dijkstraat 1, Wespelaar
- Feestzaal Familia, Kruineikestraat 2, Tildonk (nieuwe locatie: muur Familia aan de kant van huisartsenpraktijk 't Zwaantje)
- Feestzaal Tiendenschuur, Pastoriestraat 50, Wakkerzeel
- Haacht Station: kerk OLV van Altijddurende Bijstand
- Oude pastorie Sint Adriaan, Rijmenamsesteenweg 143, Sint-Adriaan
- Dienstencentrum Den Breughel, Wespelaarsesteenweg 85, Haacht
- Rozemarijn, Grote Appelstraat 40, Haacht (aan hoofdingang)
- Freineischool De Muze, Rijmenamsesteenweg 194, Sint-Adriaan
Cursus: reanimeren en defibrilleren
De gemeente organiseert regelmatig cursussen reanimeren en defibrilleren. Elke cursus duurt drie uur en deelname is gratis. Je leert er zowel reanimeren als het AED-toestel gebruiken. Je oefent hartmassages en mond-op-mondbeademing op een reanimatiepop. Je leert de elektroden aanbrengen en de instructies van het AED-toestel volgen. Hierdoor krijg je meer inzicht in wat je moet doen als het slachtoffer bewusteloos is.
Elke deelnemer krijgt na afloop van de cursus een boekje mee naar huis om nog verder te oefenen.
Deze cursussen zijn gratis en vinden plaats in dienstencentrum Den Breughel. Inschrijven bij team Welzijn is verplicht.