De Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking (GRIS) is een koepel van Haachtse verenigingen en personen die werkt rond het thema van internationale samenwerking en duurzaam beleid. Via een subsidiereglement geeft de raad ook financiële en logistieke mogelijkheden aan Haachtse personen of verenigingen die werken rond dit thema. Hieronder lees je welke organisaties subsidies ontvangen van de gemeente. Elke organisatie werkt met haar activiteiten aan duurzame ontwikkelingsdoelen, die hieronder vermeld staan.
Akany (Madagascar)
Vzw Werkgroep Kinderen voor Kinderen, roepnaam Akany, is actief in Madagaskar. Madagaskar is een prachtig land, helaas met een trieste keerzijde. Madagaskar is ontzettend arm, bijna 80% leeft met een inkomen van minder dan 1 euro per dag. Meer dan 90% leeft met minder dan 1,90 euro per dag. Grote bevolkingstoename, overstromingen, droogte, cyclonen, de pest, sprinkhanenplagen en corruptie maken dat het land nog steeds verder achter blijft loopt. Via traditioneel onderwijs vanaf 3 jaar en technische opleidingen wil Akany de vicieuze armoedecirkel doorbreken waar heel veel straatarme gezinnen zich in bevinden. Elke schoolgaande leerling en student ontvangt elke dag een gevarieerde warme maaltijd. Naast onderwijs zorgt Akany ook voor sociale, medische en juridische begeleiding en voedsel noodrantsoenen voor gezinnen in acute nood.
- www.akany.be
- e-mail: sophie.gilles@cibo.be - dominique.gilles@cibo.be
- telefoon: 016 / 61 85 85 - 0477 / 26 41 53
Bayakavrienden (Congo)
In 1994 vertrok Lieve Leenknecht naar Popokabaka in Congo. De zorg om de weeskinderen wordt haar levenswerk. Ze richt een weeshuis op in een regio waar niets was. Ze staat in voor hun gezondheid en voor hun onderwijs. Daarom werd geïnvesteerd in een hospitaal, een boerderij met vee, in watervoorziening en wordt er een kleuter- en lagere school gebouwd. Nu zijn er meer dan 150 weeskinderen. Om haar werk te steunen werd de vzw Bayakavrienden opgericht.
Contact:
- www.bayakavrienden.be
- contactpersoon: Geert Leenknecht
- e-mail: gleenknecht@telenet.be
- telefoon: 016 / 25 14 46 - 0472 / 75 85 61
Mamas for Africa (Oost-Congo)
Mamas for Africa (1999) is een vzw in Wespelaar die zich inzet voor de rechten en de noden van vrouwen en meisjes in Oost-Congo. Die regio wordt al meer dan 25 jaar geteisterd door terreur en geweld. Eén op drie vrouwen is er slachtoffer van seksueel geweld. Vrouwen, meisjes en jonge kinderen worden verkracht en aan hun lot overgelaten. Niet alleen door gewapende bendes, maar ook binnen de dorpsgemeenschappen zelf. Seksueel geweld is algemeen geworden.
De fysieke letsels en psychologische traumas zijn groot. Bovendien rust er op verkrachting een groot taboe. Vrouwen worden dikwijls verstoten door hun echtgenoten. Want hoewel zij slachtoffer zijn, worden zij verantwoordelijk geacht en brengen zij schande over de familie.
Mamas for Africa helpt deze slachtoffers van seksueel geweld met medische zorgen en psychologische begeleiding. Mamas for Africa bemiddelt ook tussen echtgenoten als een vrouw door haar man is verstoten na een verkrachting. Mamas for Africa sensibiliseert om het geweld een halt toe te roepen en informeert over gezinsplanning.
Contact:
- www.mamasforafrica.be
- www.facebook.com/mamasforafrica/
- Nieuwstraat 26 b
SOS Gambia Basori vzw
Sinds 2008 steunen Roger Engelborghs en Hilda Dekelver uit Tildonk projecten in Gambia. Eerst het dorp Tumani-Tenda, waar vooral de lagere school werd gesteund en op een aanvaardbaar niveau werd gebracht.
Vanaf 2013 wordt het dorp Basori gesteund, waar onder andere het ziekenhuis werd vernieuwd, het ganse dorp van drinkbaar water werd voorzien en er twaalf toiletten in de lagere school werden gebouwd. Daarnaast zijn zes bijkomende klaslokalen gebouwd in de lagere school, die intussen in gebruik zijn. In 2022 werd begonnen met de bouw van een kippenfarm waarvan de opbrengst volledig naar de lagere school in Basori gaat.
De organisatie werd in april 2023 omgevormd tot een vzw. Sinds september 2023 ligt de focus vooral op de lagere school: zo werd er een 7de, 8ste en 9de studiejaar toegevoegd. De school heet nu Upper Basic School (i.p.v. het voormalige Lower Basic School).
Regelmatig vertrekken er via een container hulpgoederen naar het dorp.
- 0499 / 22 17 75
- contactpersonen: Eddy Dhaenens (voorzitter), Dirk Vercruysse (secretaris), Roger Engelborghs (penningmeester)
- e-mail: sosgambiabasori@gmail.com
- De organisatie steunen kan via een gift op het rekeningnummer BE53 0689 4863 3553 (SOS Gambia Basori vzw).
STAOP (Burundi)
Deze organisatie zet zich in voor meisjes die door ongewenste zwangerschap hun studies niet kunnen afmaken. Françoise Ntimpirangeza is de grondlegger van STAOP. Als jonge wees ervoer ze zelf de moeilijkheden toen ze zwanger werd tijdens haar studies. Zo kreeg van niemand hulp, maar redde zich op haar eigen krachten toch uit haar situatie.
STAOP wil jonge moeders ondersteunen naar een goede toekomst. Door educatie, werk en cultuur zet de organisatie in op emancipatie van de jonge vrouwen. Hen uit de armoede halen, ongewenste zwangerschappen bestrijden en hen beschermen tegen ziektes zijn doelstellingen van de organisatie. Omdat landbouw en veeteelt zekerheid bieden in Burundi, geeft de organisatie, naast lessen zelfontwikkeling, vooral les in agro-pastorale landbouw en veeteelt en worden er voedselbanken georganiseerd.
Afrika Filmfestival
Afrika Filmfestival, voor sommigen een vaste waarde in het filmlandschap, voor anderen nog ongekend terrein. Afrika zou je niet onmiddellijk associëren met het woord film, maar dat is geheel onterecht. Het komt ons niet vaak genoeg ter ore, maar de Afrikaanse filmcultuur bloeit, nestelt haar wortels steeds dieper in de cinematografische grond. Dankzij het festival kan het publiek deze bloei ervaren. Afrika Filmfestival vergroot het wereldbeeld en ontkracht de gangbare ideeën over Afrika. Zo raakt men op een aangename wijze bekend met de culturele producten en invalshoeken van dit verrassende continent. Iedere editie stelt een land in de focus en zijn er thematische onderverdelingen, zodat het publiek met actuele en bijzondere aspecten van de Afrikaanse film kan kennismaken.
Door het promoten van Afrikaanse films draagt Afrika Filmfestival ook bij tot de ontwikkeling van de audiovisuele sector in Afrika. Afrika Filmfestival zet films met een eigenzinnige kijk op Afrika, van zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse filmmakers, in de kijker. Deze filmmakers krijgen hierdoor niet enkel de nodige erkenning, maar genereren ook inkomsten zodat ze verder kunnen gaan met het maken van films, met het verbeelden van hún verhaal.
Afrika Filmfestival vertoont niet enkel de betere Afrikaanse film, het festival organiseert ook tal van andere activiteiten: debatten, boekvoorstellingen, tentoonstellingen, interactieve filmsessies, optredens, modeshows,…
Broederlijk delen
Broederlijk Delen ontstond in 1961 na een oproep om iets te doen voor de hongersnood geteisterde bevolking in de Congolese Kivu streek.
Later evolueerde Broederlijk Delen tot een organisatie die vanuit België lokale partners ondersteunt. Deze partners bevinden zich in Afrika ( Congo, Burundi, Oeganda, Senegal en Burkina Fasso), in Midden en Zuid Amerika ( Bolivië, Peru, Colombia, Haïti en Guatemala) en de Palestijnse gebieden.
Gemeenschappelijk kenmerk van deze partners ( uitgezonderd Palestina): ze zijn actief op het platteland, werken rond ecologie en gezonde voeding, sociale rechtvaardigheid en participatie, doelgroepen zijn vrouwen en jongeren. Bijvoorbeeld door steun aan coöperaties kunnen de plattelandsvrouwen een inkomen verwerven, dat dan gebruikt wordt voor een betere gezondheidszorg en onderwijs. Door het eigen inkomen krijgen de vrouwen meer aanzien en worden ze betrokken bij het dorpsbestuur.
Jongeren worden gestimuleerd om in hun dorp te blijven wonen en daar een toekomst uit te bouwen in de plaats van te verhuizen naar de stad ( waar meestal voor hen geen toekomst is).
Bij de werking in de Palestijnse gebieden ligt de focus op doorbreken van vijandsbeelden en vreedzaam samenleven tussen de Palestijnse en Joodse bevolking.
11.11.11
Om ervoor te zorgen dat mensen in Noord, Zuid, Oost en West een menswaardig leven leiden, moet er nog veel gebeuren. Daarom doen we ook veel.
Als koepel bundelen we de krachten van tientallen lidorganisaties, honderden burgerinitiatieven en duizenden vrijwilligers. Op die manier wordt onze stem luider, ook aan tafel bij politici.
Elk jaar gaan duizenden vrijwilligers in heel Vlaanderen op pad om geld in te zamelen. Tegelijkertijd voeren wij campagne en mengen we ons in het debat, zodat er blijvend iets kan veranderen. Het geld dat we ophalen, verdelen we onder onze lidorganisaties. Steun je ons, dan steun je dus ook Broederlijk Delen, Oxfam, Dokters van de Wereld of een van onze zestig andere partners.
Het is ons dan ook niet om noodhulp te doen: wij zijn geen eerste hulp bij rampen, maar bouwen aan de lange termijn en het grotere verhaal. Dankzij ons breed netwerk zien we de verbanden en kunnen we structurele oplossingen bouwen.
Meer weten in korte tijd? Bekijk 11.11.11 in 5 minuten hier.
Vredesopbouwwerk Haacht
Als beweging streven we naar het bevorderen van respect en verdraagzaamheid tussen de inwoners om zo deel te nemen aan een inclusieve samenleving. We werken aan een veiligere wereld waar wordt gekozen voor internationale samenwerking en ontwapening. Op die manier dragen we bij aan vrede, een van de hoofdthemas van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.
TDSO Cambodia
Leraren hebben de belangrijkste baan ter wereld!
Leerkrachten geven kinderen een doel, maken ze klaar voor succes als burgers van onze diverse en geglobaliseerde wereld en inspireren ze om het goed te doen en te slagen in het leven. Leraren dragen bij aan elk aspect van de samenleving, en hun invloed raakt ons hele leven. Leraren zijn op zoveel verschillende manieren belangrijk. We vertrouwen dan onze kinderen toe; we vertrouwen hen onze toekomst toe!
Helaas hebben veel kinderen en gemeenschappen in de wereld geen opgeleide leraren. Veel landen hebben enorme vooruitgang geboekt op het gebied van schoolbezoek. In Cambodja gaat meer dan 97% van de kinderen naar de basisschool. Toch is er nog een lange weg te gaan als het gaat om kwalitatief goed onderwijs.
Jij kan helpen om kinderen in Cambodja te voorzien van een opgeleide leraar. Want elk kind heeft recht op een geschoolde leerkracht!
TDSO, The Teacher Development Support Organization (voorheen bekend als The Angkor Tree Project), is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het ondersteunen van leraren in Cambodja. Wij bieden lerarenopleidingen, Engelse taaltrainingen en IT-trainingen.
Wij zijn van mening dat elk kind recht heeft op onderwijs van hoge kwaliteit, dat het het recht heeft om van hun kindertijd te genieten - om te leren, te spelen, vrienden te maken en op te groeien in een veilige en gelukkige omgeving. We ondersteunen de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ten zeerste en verbinden ons ertoe om in de eerste plaats bij te dragen aan het doel van kwaliteitsonderwijs: zorgen voor inclusief en rechtvaardig kwaliteitsonderwijs en kansen voor levenslang leren voor iedereen bevorderen.
- https://tdso.ngo
- Contactpersoon: Michael Goethals (michael@tdso.ngo), Pieter Thiels (pieter@tdso.ngo) of Marie Desmaele (marie@tdso.ngo)
- Fiscaal aftrekbare giften op rekening nr. BE87 5230 8077 3894 van TDSO Haacht.
Oxfam Wereldwinkel
Oxfam Wereldwinkel (OWW) Haacht maakt deel uit van de organisatie Oxfam Wereldwinkels.
Wij verkopen in hoofdzaak producten uit ontwikkelingslanden en streven hierbij naar een Eerlijke Prijs zodat ook de producent een eerlijke vergoeding krijgt.
- OWW werkt mee aan de mondiale vorming in de lagere scholen van Haacht:
we willen de leerlingen bewust maken van de diversiteit en ongelijkheid in de wereld en aantonen hoe de wereldwinkel een bijdrage kan leveren om die ongelijkheid te verkleinen door zijn prijsaanpak en ondersteuning van de producent in de ontwikkelingslanden. - Bij het Afrika Filmfestival levert OWW logistieke steun bij de organisatie van de receptie met Fair Trade producten.
- Samen met de gemeente willen we Haacht als Fair Trade Gemeente verder op de kaart zetten onder andere door Fair Trade drankjes te leveren voor de speelpleinwerking, feestmanden klaar te maken bij vieringen,…
Altijd welkom:
- Stationsstraat 8
- https://oxfambelgie.be/winkels/haacht
- haacht@oww.be
Hefboom voor Senegal (Senegal)
Senegal, een prachtig, vriendelijk land met veel uitdagingen. Ondanks de internationale ondersteuning blijft het een derdewereldland.
Buiten het toerisme en de visserij langs de kustlijn, leeft het binnenland van landbouw. Het land heeft weinig grondstoffen wat een probleem is voor de economie. Daardoor behoort het land tot één van de armste landen van Afrika.
Alhoewel er een leerplicht is voor jongens en meisjes vanaf het lager onderwijs, is de drempel nog steeds hoog omdat er een kleine bijdrage van de familie gevraagd wordt voor uniform, leerboeken en instapgeld.
Er is geen sociale zekerheid: geen werk, geen loon, geen pensioen. Ziek worden of met een handicap geboren worden is een catastrofe. Doordat er geen leningen worden toegekend is het voor jonge ondernemers bijna onmogelijk om een bedrijf te starten.
De organisatie ondersteunt:
- Verschillende scholengemeenschappen, zowel privé als openbaar. Aangezien de Senegalese bevolking hun eigen talen spreekt en de officiële taal de Franse taal is, is de kleuterklas erg cruciaal. In samenwerking met kleuterscholen krijgen de armste families de kans om hun kinderen vanaf de eerste kleuterklas naar school te laten gaan.
- Maaltijden op de school via subsidie, een trigger voor de ouders om de kinderen naar school te sturen.
- Peterschapsprojecten in privéscholen, opgericht door Vlamingen.
- Hulpbehoevende families en kinderen met een beperking door bezoeken en opvolging.
- Jonge ondernemers met beginkapitaal en begeleiding.
- Met hulpgoederen via containertransport.
Contact:
- Suzy Thiels - 016 / 53 11 75 - suzy@anka.be
- 0475 / 90 46 08 - bob@anka.be
Tabasamu (Kenia)
Vzw Tabasamu, Swahili voor brede glimlach, is een kleinschalig schoolproject in het zuiden van Kenia, in de regio Ukunda. Het groeide in 2022 uit een idee van de oprichters die hun hart verloren aan Kenia en de prachtige mensen die er wonen. Jammer genoeg heerst daar nog veel armoede.
Hun missie is dan ook om kansarme kinderen van de straten te halen, hen onderwijs aan te bieden en hen elke schooldag van twee maaltijden te voorzien. Het is belangrijk dat kinderen de kans krijgen zich te ontwikkelen, zodat zij samen actief kunnen meebouwen aan de samenleving van morgen. Op die manier bieden ze hen een hoopvolle, warmere toekomst. Daarnaast creëren ze ook werk voor de lokale bevolking door hen zeer nauw bij het schoolproject te betrekken.
Tabasamu steunen kan via een gift op het rekeningnummer BE60 7370 6333 4070 .
Sponsor als bedrijf? Vraag je sponsoring onkostennota via tabasamu.academy@gmail.com
Contact:
- tabasamuacademy.com
- volg hen op Facebook: Tabasamu VZW
- volg hen op Instagram: Tabasamu VZW
- e-mail: tabasamu.academy@gmail.com
- contactpersoon: Leen Delbaen - 0496/597272 - leen.delbaen@telenet.be
El Molino (Bolivië)
El Molino ligt in het Andesgebergte dichtbij Potosí, op 4000 meter hoogte. De Vlaamse Mia Meermans, die sinds 1958 in Bolivia woont, heeft er samen met een gedreven groep Boliviaanse mannen en vrouwen een vormingscentrum opgezet dat een dagelijkse steun betekent voor tientallen boerendorpen rondom. Het leven op de hoogvlakte is immers bikkelhard. Bovendien laat de klimaatopwarming zich meer en meer voelen in het uitblijven van neerslag, met desastreuze gevolgen voor de landbouw.
De projecten van El Molino focussen onder meer op alfabetisering, gezondheidszorg, verfijning van de weefkunst, verbetering van de lama- en schapenteelt, gebruik van zonne-energie, installatie van douches en WCs, de bouw van irrigatiekanalen, groentenserres, het planten van appelbomen, etc. El Molino steunt volledig op het deskundige team ter plekke, maar is wel quasi volledig afhankelijk van de centen uit België.
Regelmatig organiseren we voor de zesdejaars van Ursulinen Mechelen - dat al 40 jaar verbonden is met het project - een inleefreis, om kennis te maken met de plaatselijke boerengemeenschappen, hun cultuur en de levensomstandigheden in het barre hooggebergte. De sponsoracties voor El Molino worden telkens gedragen door de hele school. Alle deelnemers betalen hun reis uiteraard volledig zelf, het ingezamelde geld gaat rechtstreeks naar Mia en haar team. Ondertussen hebben we zo al verschillende generaties jongeren heel concreet bewustzijn over en engagement voor de Noord-Zuidproblematiek kunnen bijbrengen.
- elmolino.be
- Contactpersoon: Katrien Desomer – 0494 / 87 41 76 - katriendesomer@yahoo.com - katrien.desomer@ursulinenmechelen.be
- Fiscaal aftrekbare giften op BE71 4569 5241 8169 van STELIMO VZW, Hasselt, met duidelijke vermelding Mia Meermans, Bolivië