De voedingsdriehoek geeft je tips om gezond en duurzaam te eten. Zo kies je bijvoorbeeld best bruin brood, aardappelen en volkoren pasta of rijst. Gebruik zoveel mogelijk groenten, beperkt de hoeveelheid dierlijke producten en ga voor producten die weinig bewerkt zijn. Dorst? Kies dan vooral water. Deze tips en nog veel meer vind je terug op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Verwen jezelf dus vooral met lekkere, gezonde voeding. En gun jezelf af en toe die ene minder gezonde uitspatting.
Zit je even zonder inspiratie? Surf naar zekergezond.be of installeer de gratis app. Je vindt er meer dan 1.000 gezonde, eenvoudige én lekkere gerechten.
Kies voor gezond én lekker, maar vooral: geniet van wat je eet.
Havermout-dadelkoekjes
Bereidingstijd: < 15 minuten
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten
- 20 gram geroosterde hazelnoten
- 50 gram gedroogde dadels
- Halve rijpe banaan
- 50 gram havermout
- 1 eetlepel margarine
- Bakpapier
Bereiding
- Hak de hazelnoten in de keukenmachine grof en neem ze uit de kom.
- Verwijder de pit uit de dadels. Pureer de dadels met de keukenmachine.
- Voeg de banaan in stukken toe en pureer kort.
- Voeg dan de havermout en de margarine toe. Het deeg moet stevig, niet te plakkerig zijn.
- Meng er de noten door.
- Laat het deeg afgedekt in de koelkast een half uur opstijven.
- Warm de oven voor op 180 °C.
- Bestrijk het bakblik met wat margarine.
- Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op de bakplaat. Druk ze een beetje platter.
- Bak de koekjes in de hete oven in 15 - 18 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze op de bakplaat afkoelen.
(Bron: voedingscentrum)