Wat?
Wordt zelfstandig thuis wonen moeilijk omwille van lichamelijke, psychische of sociale redenen? Dan kan gezinszorg jou en je mantelzorger ondersteunen zodat je zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.
Taken?
Verzorgenden
Persoonsverzorging
dagelijkse lichaamszorg
- wassen
- aan- en uitkleden
- haarverzorging
- voet- en handverzorging
- helpen bij het eten en drinken
- helpen bij het naar het toilet gaan, vervangen incontinentiemateriaal
specifieke zorg
- helpen bij het bewegen en verplaatsen (bijv. helpen bij het stappen van zetel naar bed)
- steunkousen aandoen
Huishoudelijke taken
- helpen bij de maaltijden: bereiden, opdienen, afwassen
- zorg voor kleding: wassen, strijken en verstellen
- boodschappen doen
- bedden opmaken en zorg voor kamerplanten
Psychosociale ondersteuning
- toezicht
- gezelschap
- luisteren
Poetshulp
- schoonmaak van je huis (poetsen, stof afnemen, stofzuigen, …)
- zeer uitzonderlijk: wassen, strijken, bedden opmaken, boodschappen doen
Naast de poetshulp in kader van gezinszorg heeft het zorgbestuur ook een huishoudhulp met dienstencheques.
Hoe aanvragen?
Na jouw hulpvraag komt de maatschappelijk assistent bij je thuis langs voor een sociaal onderzoek. Jullie bespreken samen:
- je woonsituatie (type woning, familiale situatie, huisdieren, …)
- je zelfredzaamheid (wat kan je nog zelf, waarbij heb je hulp nodig)
- taakafspraken (welke taken wil je dat onze medewerkers uitvoeren, hoe vaak, …)
- de hulp die je al krijgt van een mantelzorger of professionele hulpverlener
- financiële gegevens
Na dit onderzoek beslist het bijzonder comité voor de sociale dienst welke hulp en hoeveel hulp je krijgt. Het onderzoek wordt elk jaar herhaald, zodat we de hulp kunnen aanpassen aan je behoefte. Misschien heb je meer hulp nodig of verandert je inkomen, waardoor ook het tarief herzien wordt.
Wanneer?
- Op weekdagen tussen 8 en 16.30 uur.
- Onze verzorgenden werken meestal in blokken van twee uur. In samenspraak en als het mogelijk is, kan het korter of langer.
- Onze poetshulpen werken in blokken van twee, drieënhalf of vier uur.
- Niet op zaterdagen, zon- en feestdagen. Als je zwaar zorgbehoevend bent en geen andere zorgverleners hebt, kan je ook tijdens het weekend en op feestdagen hulp krijgen van een verzorgende. Alleen de meest noodzakelijke taken worden dan uitgevoerd (hygiënische verzorging, maaltijden en dagelijkse zorg, zoals rolluiken optrekken en kachel onderhouden). Voor hulp op zaterdag rekenen we 30 procent bij de vastgelegde dagprijs, op zon- en feestdagen 100 procent.
- De verplaatsingstijd wordt verdeeld tussen de hulpvragers. Deze tijd wordt als gepresteerd aangerekend.
- Elke maand krijg je een overzicht van de momenten waarop onze medewerker de volgende maand bij jou langskomt.
- Je kan gratis annuleren, uiterlijk tot 15 uur op de laatste werkdag (van maandag tot vrijdag) die voorafgaat aan de gevraagde zorg. Bij een latere annulering, betaal je het volledige bedrag van de zorg, tenzij er overmacht is (bijvoorbeeld een plotse ziekenhuisopname). Dit geldt ook voor zorg in het weekend of op feestdagen.
Prijs en betaling?
- Je betaalt per uur, op basis van je inkomen, gezinssituatie en zelfredzaamheid. De tarieven voor gezinszorg zijn opgesteld door de Vlaamse overheid. Meer informatie over de prijsberekening kan je vragen aan de maatschappelijk assistent of vinden op zorg-en-gezondheid.be.
- Verwittig de dienst als je inkomen of je gezinssamenstelling veranderd is.
- De bijdrage voor poetshulp in poetshulp in kader van gezinszorg is vastgelegd op 1,5 keer de bijdrage die je betaalt voor de dienst gezinszorg. De maximale bijdrage is de kostprijs van een dienstencheque na aftrek van het fiscaal voordeel.
- Je krijgt maandelijks een rekening die je via overschrijving of domiciliëring kan betalen.
- Als je na een aanmaning niet betaalt, kunnen we de dienstverlening stopzetten.
- Als de verzorgende met of voor jou verplaatsingen doet met de wagen, rekenen wij jou de wettelijke bijdrage aan die jaarlijks herzien wordt.
Afspraken
- Je bent thuis als onze medewerker komt. Kan je zelf de deur niet opendoen, dan kunnen afspraken gemaakt worden over de sleutel.
- Je zorgt voor veilige producten in de originele verpakking (geen javel, geen ammoniak, …). Onze medewerker kan advies geven.
- Je zorgt voor veilig materiaal (goed werkende elektrische toestellen).
- Je zorgt voor ergonomisch materiaal (bijvoorbeeld uitschuifbare borstelstelen van minstens 1,5 m, een stevige trapladder van maximum zes treden hoog, …).
- Je zorgt dat je huisdieren tijdens de werkuren niet in de werkruimte komen.
- Je behandelt onze medewerkers met respect. Agressie of handtastelijkheden zijn aanleiding om de hulpverlening stop te zetten.
- Voor de werknemers geldt een wettelijk rookverbod op de werkvloer. Hou hier rekening mee en rook niet in de ruimte waar de medewerker is.
- Je verwarmt de woning minstens tot 16 °C.
- De verzorgende of poetshulp werkt niet buiten bij zeer extreem weer (hittegolf, vriezen, sneeuw, regen, hagel, onweer, …).
- Je verwittigt de maatschappelijk assistent als er besmettelijke ziekten zijn vastgesteld door een arts. Je treft hierbij de nodige voorzorgsmaatregelen opdat onze medewerker veilig kan werken.
- Je zorgt dat je woning vrij is van ongedierte, voor de gezondheid van jezelf en de medewerker.
- Je doet geen beroep op de medewerker tijdens zijn vrije tijd. Meer hulp organiseer je via de maatschappelijk assistent.
- Er mogen geen dingen gekocht, verkocht of geruild worden tussen de cliënt en de medewerker. Die moet het werk objectief en correct kunnen uitvoeren. De huishoudhulp mag geen geschenken aanvaarden.
- Het zorgbestuur is verzekerd voor eventuele schade bij het werk. Meld elk schadegeval zo snel mogelijk en bezorg alle mogelijke bewijsstukken.
- Je brengt de maatschappelijk assistent op de hoogte wanneer je inkomen verandert.
Goed om weten
- We streven ernaar dat steeds dezelfde verzorgende komt. Vooral wanneer er veel hulp nodig is, is er een beurtrol van meerdere verzorgenden.
- Als de hulp door onvoorziene omstandigheden niet kan langskomen, verwittigen we je zo snel mogelijk. Eventueel zoeken we naar vervanging.
- Met het oog op de continuïteit van de zorg, geven wij voorrang aan mensen met een lage zelfredzaamheid en/of weinig mantelzorg.
- Heb je klachten over de gezinszorg? Dan kan, naast de gemeentelijke kanalen, ook terecht bij thuiszorg@vlaanderen.be.