Naar het gemeentehuis als dat niet hoeft? Nee, burgers en ondernemers verkiezen een gemeente die de klok rond digitaal bereikbaar is.
Via het subsidieprogramma Gemeente zonder gemeentehuis (GzG) ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die (samen) innovatieve, digitale oplossingen willen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken. Tussen september 2021 en september 2022 konden besturen een of meerdere aanvraagdossiers indienen. In totaal kregen 61 dossiers subsidiëring. Ook Haacht kreeg groen licht voor vier projecten, in samenwerking met andere lokale besturen.
Vlot digitaal betalen
Dit project, waarvoor Haacht penhouder is, is bijna afgerond en de resultaten zijn veelbelovend. De bedoeling is dat ouders van schoolgaande kinderen van de gemeentescholen hun facturen digitaal krijgen als ze dat wensen, en kunnen betalen via de QR-code met betaallink. De toepassing werd intussen uitgebreid naar andere uitgaande facturen van gemeente en AGB Haacht.
Gebruikersonderzoek Gemeente-app
Samen met Sint-Niklaas, Halle, Lokeren, Grimbergen en Zemst voerde Haacht een gebruikersonderzoek uit om de Vlaamse gemeenteapps te verbeteren.
In dit project startten we met een overkoepelende behoefteanalyse, waarin we door middel van gebruikersonderzoek de noden, behoeften en verwachtingen van burgers omtrent een gemeenteapp in kaart brachten. Dat gebruikersonderzoek bestond uit o.a. diepte-interviews en straatinterviews. De resultaten werden uitgewerkt in zgn. co-creatiesessies, waarbij mensen samenwerken om oplossingen te bedenken voor een specifieke uitdaging. Uit die sessies vloeiden prototypes voor de gemeenteapp voort. Die prototypes (bijvoorbeeld een interactieve afbeelding) konden meteen getest worden door gebruikers, wat helpt om vroegtijdig problemen te ontdekken en info te krijgen over de gebruikerservaring. In een volgende fase werden de prototypes ook voorgelegd aan inwoners via twaalf gebruikerstests.
Wat verwachten burgers zoal van een gemeenteapp? Een greep uit de inzichten:
- Burgers willen een duidelijke en overzichtelijke startpagina met een beperkte hoeveelheid tekst.
- De belangrijkste taken die burgers willen uitvoeren in de app zijn digitaal afspraken maken, iets melden of documenten aanvragen en digitaal bewaren.
- Een blikvanger of trekker is belangrijk, denk aan lokale activiteiten tonen (en ook tickets kunnen kopen), verkeersupdates of een Augmented Reality-functie (zodat je als gebruiker bijvoorbeeld zelf voorstellen kunt doen over straatinrichting met de camera van je toestel).
Alle feedback gaat nu naar de Vlaamse overheid, die hier verder mee aan de slag kan.
Wil je graag meer weten? Raadpleeg hieronder de presentatie over het gebruikersonderzoek of bekijk een filmpje van de straatinterviews die onderzoeksbureau Leap Forward onder meer in de Haachtse straten uitvoerde.
Mijn Burgerprofiel op maat van Haachtse inwoners
In afwachting zitten we natuurlijk niet stil, want in september 2022 lanceerde Haacht al een nieuwe mobiele app! In samenwerking met Mijn Burgerprofiel (MBP) van Digitaal Vlaanderen kreeg de MBP-app een Haachts jasje. De app houdt je op de hoogte van al je overheidszaken en dient als portefeuille om je persoonlijke documenten te bewaren. Bovendien kan je er het nieuws uit Haacht volgen en meldingen doen of premies en vergunningen aanvragen bij de gemeente. Samengevat: de app kreeg de naam Haacht, maar je vindt er naast lokale info dus ook Vlaamse dossiers of federale documenten en attesten.
Download de mobiele app Mijn Burgerprofiel
Slimme raadpleegomgeving in de broekzak van de burger
Samen met twaalf andere gemeenten (en Aalter als penhouder) willen we burgers die op de hoogte willen blijven van het beleid en de beslissingen van hun lokale bestuur toegankelijke info bieden. We willen beleid op een gepersonaliseerde, proactieve en verstaanbare manier tot bij de burger brengen, om zo de tevredenheid en het vertrouwen te vergroten. Dit project schoot net uit de startblokken. Je verneemt er hier binnenkort meer over.
Digitaliseren van subsidieaanvragen en -uitkeringen
Lokale besturen hebben jaarlijks heel wat subsidieaanvragen te verwerken. In een project met vijf andere gemeenten (en Peer als trekker) wordt werk gemaakt van een digitalisering van de hele procedure, van subsidieaanvraag tot -uitbetaling.
Voor de burger, ondernemer en vereniging betekent dat o.a. op termijn:
- Aanvragen kunnen vlot geïnitieerd worden via Mijn Burgerprofiel, het e-loket voor ondernemers, het Verenigingenloket en de bestaande mobiele applicatie.
- De mogelijkheid om aanvragen op te starten en later aan te vullen of een eerder ingediende aanvraag te recupereren zodat niet alle gegevens opnieuw ingevuld moeten worden.
Voor de medewerkers van het lokaal bestuur is er een sterke efficiëntiewinst doordat aanvragen gestructureerd toekomen in een behandelportaal. Het aantal manuele acties wordt tot een minimum beperkt en berekeningen kunnen automatisch gebeuren. Een koppeling naar de notuleringsoplossing laat toe om automatisch (ontwerp)besluiten aan te maken, en een koppeling met de boekhoudsoftware om automatisch een uitbetaling te vragen.
Momenteel lopen er testen met formulieren voor de subsidies voor sportverenigingen. We hopen dit systeem op termijn te kunnen uitrollen naar alle subsidies.
Deze projecten werden mogelijk gemaakt dankzij subsidiëring door Gemeente zonder Gemeentehuis, een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid van de Vlaamse Regering dat gefinancierd werd door de Europese Unie via NextGenerationEU.