Faunabeheer
Dieren zie je niet altijd, maar ze zijn er wel. Ze maken deel uit van onze leefomgeving. Daarom moeten we met hen leren samenleven. Hoe vinden we dat moeilijk maar noodzakelijk evenwicht tussen mens en dier? Duurzaam faunabeheer is het antwoord! Meer informatie vind je in de kompasnaald Faunabeheer in Vlaanderen.
Soortenbescherming
Sommige soorten zijn zo belangrijk dat ze beschermd zijn. Aan beschermde soorten mag je niet raken! Doe je dat wel, dan kan dat juridische gevolgen hebben. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kan bepaalde ingrepen wel toestaan.
Meer info over soortenbescherming
Faunaschade
Soms veroorzaken dieren schade. Gebeurt dat door beschermde soorten, dan kan je mogelijks een schadevergoeding aanvragen. Hoe schade voorkomen, en welke schadevergoedingen kan je aanvragen? Ga naar de website van het ANB.
Visfaunabeheer
Vissen op openbare wateren kan enkel met een Vlaams visverlof. Ook moet je de visserijwetgeving naleven. Zo beschermen we onze visbestanden en hun leefomgeving.
Wildbeheer
Een specifieke vorm van faunabeheer is wildbeheer, en dat omvat meer dan jagen alleen. Ook preventieve maatregelen tegen wildschade en het aanduiden van rustgebieden voor wildsoorten behoren tot wildbeheer. Meer informatie vind je in de kompasnaald Wildbeheer.
Wildschade
Ook al gaat het om wilde dieren, jachtwildsoorten zijn de verantwoordelijkheid van de jachtrechthouder. Dat geldt ook voor schade dat jachtwild veroorzaakt.
Wie is de jachtrechthouder? Elke grondeigenaar beschikt over het bijbehorend jachtrecht. Die kan dat zelf uitoefenen, of doorgeven aan een jager of een wildbeheereenheid (WBE). Dat gebeurt met een jachtpachtovereenkomst.
Wil je een jager inschakelen voor jouw wildbeheer?
- Vind jouw WBE via Geopunt onder de kaartlaag Natuur en Milieu > Jacht > Werkingsgebieden van Wildbeheereenheden.
- Contacteer jouw WBE via Hubertusvereniging Vlaanderen.
Jagen is streng gereglementeerd. Zo garanderen we dat de jacht veilig verloopt, met respect voor mens, dier en milieu.
Gevallen van schade of overlast (aangepikt fruit, omgewoelde akkers, dood pluimvee, ... ) stellen jachtwild en beschermde dieren in een slecht daglicht. Er bestaan heel wat maatregelen die schade voorkomen, en bepaalde vormen van schade kunnen ook vergoed worden.
Schade door jachtwild of beschermde dieren voorkomen of schadevergoeding aanvragen
Jachtplan aanpassen
De verzameling van aaneengesloten percelen waarop een jager het jachtrecht heeft, noemt men het jachtterrein. Alle jachtterreinen staan weergegeven op het jachtplan.
Jachtplan raadplegen of aanpassen
Exotenbeheer
Exoten zijn uitheemse soorten. Sommige van die soorten zijn ook invasief. Dat wil zeggen:
- deze soort kwam hier oorspronkelijk niet voor, maar is intussen wijdverspreid;
- ze bedreigt onze inheemse natuur, lokale economie of de volksgezondheid.
Daarom is het belangrijk invasieve exoten te bestrijden. Meer informatie vind je in de kompasnaald Exoten.
Exoten herkennen
Je kan niet bestrijden wat je niet kent. Welke invasieve exoten komen het vaakst voor, waar komen ze vandaag en hoe herkennen we ze?
Invasieve exoten in Vlaanderen herkennen
Exoten bestrijden
De strijd tegen invasieve exoten kent verschillende wapens: preventie, opsporing, verwijdering en natuurbeheer. Waar kan je waarnemingen melden, hoe kan je verspreiding voorkomen en welke bestrijdingsmiddelen mag je gebruiken?
Schade door exoten
Schade door exoten wordt niet vergoed.
Ziek of dood dier gevonden
Soms vind je een ziek, gewond, verzwakt of dood dier. Je mag helpen, maar raak het dier zo weinig mogelijk aan en neem voorzorgsmaatregelen. Dode everzwijnen, vogels en amfibieën kunnen een risico vormen voor de volksgezondheid.