In de gemeente Haacht staan er verschillende openbare laadpalen voor elektrische wagens (met telkens twee oplaadpunten):
Bekijk op kaart (Geo-IT GIS) Bekijk op kaart (Vlaamse overheid)
- Parking Klapgat, Haacht-centrum -- in de bocht aan de Delhaize
- Sporthal Den Dijk (Dijkstraat, Wespelaar) -- aan de uitrit van de parking, vlakbij de straatkant
- Parking Kouterstraat, Tildonk
Technische kenmerken:
- laadtype AC krachtstroom
- type 2 Mennekes
Op basis van analyses, onafhankelijke studies en ervaringen uit het buitenland, is gebleken dat carpoolparkings, kantoorgebouwen, handelscentra, mobiliteitsknopen en plaatsen voor vrijetijdsbesteding de beste locaties zijn om laadpunten te plaatsen.
Betalen via je laadpas
Na een eenmalige online registratie ontvang je een pas waarmee je je aan de laadpaal kan aanmelden. De laadpas is verbonden aan een abonnement bij een laadpasaanbieder; je laadbeurt wordt dus automatisch verrekend via je abonnement. Een laadpas kan je bij verschillende partijen aanvragen.
Allego, de plaatser van de laadpalen, is niet verbonden aan een specifieke laadpasaanbieder (ook wel mobility service provider (MSP) genaamd). Op de website www.allego.be vind je een lijst met laadpasaanbieders waarmee je toegang kan krijgen tot de laadinfrastructuur.
Waarom elektrisch rijden
In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, samen goed voor jaarlijks 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Door over te schakelen van een benzine- of dieselwagen naar een elektrisch exemplaar, kan je de CO2-uitstoot verminderen.
Opladen is niet hetzelfde als tanken
Elektrisch aangedreven voertuigen slaan hun energie op in een accu. Die accu moet regelmatig opgeladen worden.
Elektrisch laden werkt anders dan traditioneel tanken. Benzine, diesel of gas tank je onderweg, meestal als je tank bijna leeg is. Maar uit studies blijkt dat 70% van de laadbeurten gebeurt in en rond de privéwoning. Daarnaast wordt 20% van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven die steeds meer laadpunten voorzien. Publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de overige 10%. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen.
Laadpaal op verzoek
Kan je thuis niet opladen en is er geen (of onvoldoende) publieke laadinfrastructuur in je buurt? Dan kan je de plaatsing van een publieke laadpaal in je buurt aanvragen via de Vlaamse overheid (nieuw loket sinds oktober 2022).