Een energiegemeenschap is gericht op duurzame oplossingen rond energiedelen, energieopslag, oplaaddiensten, elektrische mobiliteit, energiebesparing of energie-efficiëntie.
Het doel?
- De productie van hernieuwbare energie opdrijven om het klimaat te helpen.
- Energie via lokale samenwerking voordeliger en toegankelijk maken voor iedereen, ook kwetsbare doelgroepen.
Voor wie?
- kmos
- scholen, zorginstellingen, verenigingen
- coöperaties, Verenigingen van Mede-Eigenaars
- burgers
Welke ondersteuning?
Eerste Hulp Bij Energiegemeenschappen biedt begeleiding op jouw maat. De ondersteuning dient om knelpunten van energetische, technische, economische, juridische, communicatieve of organisatorische aard te verhelpen.
Welke projecten?
Heel wat projecten komen in aanmerking voor Eerste Hulp Bij Energiegemeenschappen. We inspireren je graag met enkele mogelijke projecten:
- zonnepanelen op grote gebouwen om de energie te delen of gedeelde elektrische mobiliteit aan te bieden
- projecten die zowel energie-efficiëntie als inclusiviteit nastreven (renovaties, verwarming, verbruik ... )
- energie delen door zonnepanelen te installeren op appartementsgebouwen
- delen van laadpalen met burgers, met of zonder betrokkenheid van je stad of gemeente
- projecten rond collectieve warmteproductie of het benutten van restwarmte via een collectief warmtenet
- …
Heb je een idee of wil je actie ondernemen?
Meld eenvoudig je project aan via https://interleuven.be/ehbe
Ben jij eigenaar, erfpachthouder of opstalhouder van een gebouw met een hoog elektriciteitsverbruik of met een groot parkeerterrein? Dan kan het zijn dat je onderworpen bent aan het verplicht plaatsen van zonnepanelen of laadpunten voor elektrische wagens. Verbruikt jouw gebouw via één EAN-afnamepunt jaarlijks meer dan 1 gigawattuur aan elektriciteit van het net, dan geldt voor jou de verplichting. Hoe groter de dakoppervlakte van het gebouw, hoe meer zonnepanelen vereist zijn. De deadline is 30 juni 2025. Meer info over deze verplichting en over het aantal te installeren zonnepanelen vind je op vlaanderen.be/zonnepanelen/verplichting-zonnepanelen-voor-gebouwen-met-hoge-elektriciteitsafname.
Vanaf 2025 komt er ook een verplichting voor de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op parkeerterreinen van bestaande niet-woongebouwen. Telt je parkeerterrein minstens 20 parkeerplaatsen, dan moet het uitgerust worden met minstens 2 oplaadpunten. Meer info over deze verplichting vind je op vlaanderen.be/milieuvriendelijke-voertuigen/een-elektrische-wagen-laden/verplichtingen-voor-laadpunten-bij-parkings.