Allemaal zetten ze zich in voor SDG 3: kwaliteitsonderwijs. Maar ook andere doelen krijgen aandacht op school. Met projecten rond klimaat, milieu, eerlijke handel, diversiteit, … dragen onderwijsinstellingen heel concreet bij aan de realisatie van de SDGs. De scholen ontvingen een pakket met materiaal waarmee in de klas rond de SDGs gewerkt kon worden en elke duurzame held kreeg een bordje mee om te bevestigen aan de gevel van de school of opvang. We zetten hun projecten op een rijtje.
Don Bosco
Om bij te dragen aan een mooiere, propere leefomgeving en om de afvalberg op de middenschool tot een minimum te herleiden, verbiedt de school vanaf dit schooljaar in de eerste graad alle verpakkingen. Alle leerlingen worden verwacht een herbruikbare drinkfles te gebruiken en versnaperingen in een herbruikbaar doosje mee te brengen.
De school hecht er belang aan dat iedereen zich er thuis voelt, ongeacht geslacht of gender. Daarom werd er in één van de gebouwen een genderneutraal toilet geïnstalleerd. De locatie is bewust gekozen om de toiletten zo discreet mogelijk te gebruiken, wat erg belangrijk is voor leerlingen die zich niet comfortabel voelen bij de klassieke opdeling tussen mannen en vrouwen. Door regelmatig kleine stapjes te zetten is Don Bosco een inclusieve school waar iedereen graag naartoe komt.
De Muze
In de schooltuin van De Muze ervaren de kinderen de verschillende seizoenen. In de lente wordt er geschoffeld, gezaaid en geplant. Elk jaar worden er pompoenen, aardappelen en kleine vruchten zoals aardbeien en bessen geoogst. Er wordt geproefd, gekookt en respectvol met de natuur omgegaan. Tijdens het spel op de speelplaats ontdekken de kinderen allerlei kleine dieren. Elk seizoen wordt uitgelicht en kan dagelijks ervaren worden op de groene speelplaats.
Verder loopt in De Muze het project Veilig klimaat en sociale vaardigheden op de speelplaats. Er hangt een Ik los het zelf op-bordje op de speelplaats. Er is communicatie tussen de begeleiders. Een kinderparlement bespreekt eventuele problemen en kan pluimen uitdelen aan kinderen.
t Haegje
De gemeentelijke basisschool nam deel aan een leertraject van Brake-Out. Dat project organiseert stages waarbij jongvolwassenen met een cognitieve beperking hun talenten kunnen ontdekken en inzetten in de samenleving. Gedurende drie maanden kwam Hanne wekelijks een dagje meedraaien in een kleuterklas. Hanne is een jonge vrouw met vele talenten en een groot hart voor kinderen. Ze kwam met heel veel enthousiasme helpen in de kleuterschool. De stage is ondertussen afgelopen, maar Hanne komt als vrijwilliger nog maandelijks een dag meedraaien in de kleuterschool.
Sint-Angela
In Sint-Angela organiseert de MOS-werkgroep (Milieuzorg op School) jaarlijks projecten die kaderen binnen verschillende SDGs. Zo krijgen eerstejaars en personeel een drinkbus cadeau en zijn er twee watertappunten waar leerlingen steeds hun drinkbus kunnen vullen. Tijdens Week van de Bij zijn er infosessies voor leerlingen. In samenwerking met Rozemarijn vzw wordt fruit op school voorzien. Er zijn themalessen en campagnes over afval sorteren en zwerfvuil.
Daarnaast bereikt de school in nauwe samenwerking met De Nieuwe Kloostertuin vzw ook heel wat doelstellingen. Drie buitenleslocaties stimuleren dat er buiten lesgegeven wordt. Leerlingen helpen de tuin onderhouden en plukken jaarlijks mee appels. Strafstudies worden vervangen door taken waarbij leerlingen de handen uit de mouwen steken.
De Wieltjes
Tijdens het project Ik trek het mij aan (de voormalige Dikketruiendag) in februari zoekt de school naar mogelijkheden om klimaatwijziging te stoppen of alleszins te vertragen. Er zullen activiteiten georganiseerd worden op verschillende vlakken, bijvoorbeeld mobiliteit (een fiets- of wandeltocht), energie (de verwarming lager zetten, buiten lesgeven en spelen), natuur, water en biodiversiteit (zwerfvuilactie) en voeding en consumptie (recycleren, seizoensgebonden fruit en groenten, knutselen met kosteloos materiaal, minder vlees eten).
Pit
Toegang tot onderwijs is een basisrecht voor iedereen en biedt perspectief aan mensen die in moeilijke omstandigheden leven. Dat is de visie van het project Maggie goes to Madagascar. Omdat de nood aan tijdelijke huisvesting hoog is, kiest het project bewust voor de duurzame Maggie-shelters. Door een Maggie-school te huren, steunt PIT onderwijs in het zuiden. Met zon shelter kan de schoolloopbaan van kinderen in Madagaskar immers verlengd worden tot 18 jaar. De school streeft naar gedragenheid binnen de Haachtse gemeenschap. Zo wordt de cirkel rond en leeft dit humanitaire gevoel bij de leerlingen, de scholengemeenschap en de omgeving. Op 8 mei organiseert de school een sponsortocht.
Lambertzhoeve
De Lambertzhoeve werkt aan verschillende ontwikkelingsdoelen: zo worden de toiletten gespoeld met regenwater, worden er drinkbussen gebruikt, wordt de fiets of het openbaar vervoer zoveel mogelijk gebruikt voor schooluitstappen en zijn er wekelijks KiVa-lesjes die inzetten op je goed in je vel voelen en pesten tegengaan. Elk jaar stappen de leerlingen voor een goed doel, dit jaar het project Maggie goes to Madagascar van PIT.
Dit jaar zet de school extra in op infrastructuur en leven op het land. 's Middags spelen de kinderen in de binnentuin, een groene oase verborgen achter onze schoolmuren. Het doel is om de binnentuin om te vormen tot een echte groene speelplaats met rustige hoekjes, een plaats om kampen te bouwen, een veldje waar inheemse planten kunnen groeien, een bijenhotel, een kippenhok, een buitenklas, een leeshoek en een plek om te ravotten.
De Vuurboom
De Vuurboom werkt aan een afvalvrije school: er worden drinkbussen gebruikt en er zijn geen verpakkingen toegelaten. Met Side-kick Sam zet de school in op welzijn en ook verkeersveiligheid (schoolstraat, Octopusschool) wordt in de kijker gezet. De school heeft aandacht voor het klimaat door met regenwater te werken, een groene speelplaats te voorzien en zich te engageren voor Mooimakers. Bovendien organiseert De Vuurboom jaarlijks een kinderrommelmarkt waarvan de opbrengst naar één of meerdere goede doelen gaat. Dit schooljaar zal de opbrengst naar het project 'Maggie goes to Madagascar' van kleuterschool PIT gaan.
De Puzzel
Tijdens de duurzame dag houdt De Puzzel een kinderrommelmarkt op school. Die wordt gekoppeld aan het inzamelen van kleding, ICT-materiaal, inktpatronen en batterijen.
CVO volt
Tussen 19 en 25 oktober organiseerde CVO volt op alle campussen, inclusief in Haacht, de Gezonde week. Een week lang wordt gefocust op gezondheid in de brede zin van het woord, om het hoofd gelukkig en het lichaam fit te houden. Vanuit de warme PLeK voorziet het CVO fruit voor iedereen op de campus. Bij de PLeK kan je bovendien terecht voor psychosociale zorg, leerondersteuning en keuzebegeleiding.
Ligo Oost-Brabant
Levenslang leren, dat kan je bij Ligo. Je kan bijleren om beter mee te zijn op je werk, in een opleiding of in het dagelijks leven. En je leert dingen die je meteen kan gebruiken. Ligo werkt in kleine groepen en met aandacht voor ieders tempo. In veel cursussen is er aandacht voor de wereld en de actualiteit, en duurzaamheid is daar zeker een thema. In de cursus E-Gezond Leven, die momenteel ook in Haacht loopt, wordt bijvoorbeeld bekeken hoe voeding gezond, betaalbaar én duurzaam kan zijn of hoe je kan omgaan met stress. De cursus geeft bovendien info over de apps en online toepassingen die daarbij kunnen helpen.