We gingen er langs en spraken met directrice Kristel Vrolix over hun duurzame project.
Jullie school zit volop in verbouwingen, maar jullie vonden een mooi en uniek onderkomen voor jullie kleuters!
Inderdaad, voor een jaar hebben we onze intrek genomen in Maggie-shelters. Die werden ontworpen door architectenbureau DMOA. Na onze school zullen de tenten nog door een andere school van de scholengemeenschap gebruikt worden, nadien schenken we ze via vzw Akany aan een school in Madagaskar. Met de hele scholengemeenschap KODiD betalen we de shelters af op 4 jaar. Op die manier steunen we onderwijs in het zuiden en wordt de schoolloopbaan van kinderen er verlengd. Er wordt gewerkt met plaatselijk materiaal en lokale arbeiders, bij ons werden de shelters gebouwd door mensen van Fedasil. In Madagaskar zal het ook tewerkstelling creëren voor de bevolking.
Hoe kwamen jullie op het idee om de school onder te brengen in de shelters?
We zochten een duurzaam alternatief voor containers. In tegenstelling tot gehuurde containers, konden we deze tenten afbetalen en nadien schenken aan vzw Akany, een organisatie waarmee onze scholengemeenschap al langer samenwerkt. Ook tijdens de verbouwingen vonden we het belangrijk om met onze school onder de kerktoren te blijven. De shelters mogen op een terrein van Brouwerij Haacht staan, waar we erg dankbaar voor zijn.
Wat vinden de kinderen van hun speciale klaslokalen?
In het begin was het best spannend voor de kleuters. Ze wisten dat ze les zouden krijgen in tenten, maar een tent kennen ze vooral in een andere betekenis, die van op vakantie gaan. Ook voor onze leerkrachten was het zoeken, maar we weten dat het een tijdelijke oplossing is. We hebben hier eigenlijk alles wat we nodig hebben, al is het wel kleiner dan we gewend zijn.
Hoe betrekken jullie de kleuters bij het project?
Onze school deed nog nooit eerder projecten rond het zuiden, omdat het voor kleuters nogal ver-van-hun-bed is. Maar door dit project werd het toch concreter en nabijer. Toegang tot onderwijs is in Madagaskar veel minder vanzelfsprekend dan bij ons. Dat leren we onze kleuters door ze te betrekken bij het hele project.
Om vzw Akany te steunen hebben we vorig jaar met de kleuters een sponsortocht georganiseerd. Toen kwamen ze voor het eerst in aanraking met het project. Tijdens de opbouw kwamen we regelmatig kijken. Samen met de ouders en de kinderen hebben we de verhuis georganiseerd. In februari of maart krijgen ze een voorstelling van Akany, zodat ze weten waar de tenten naartoe gaan als wij na de verbouwingen weer naar onze vertrouwde school kunnen.
Wat zijn jullie toekomstplannen?
In het voorjaar van 2025 verhuizen we naar de vernieuwde school. Het samenwerkingsverband tussen onze scholengemeenschap en vzw Akany zal zeker blijven bestaan. We volgen het project in Madagaskar graag op en kijken uit naar de fotos van de shelters die daar gebruikt worden.
Proficiat met jullie mooie circulaire project!
Wie meer wil weten over vzw Akany en haar projecten, kan terecht op akany.be.