We gingen langs in Het Wachthuis in de Kloosterstraat en spraken met oprichtster Kim Delville om hun duurzame werking beter te leren kennen.
Het Wachthuis wil een wachtverzachter zijn. Wat mogen we daaronder verstaan
Het Wachthuis biedt een veilige plek voor mensen die het psychisch moeilijk hebben. Met weinig middelen en bakken empathie nemen de medewerkers tijd voor de bezoekers. Voor hen is het niet evident om hun weg te vinden in het versnipperde landschap dat de psychische zorg is. We gaan op zoek naar de juiste hulp die mensen nodig hebben. Onze medewerkers zijn authentiek: we delen zelf ook hoe we ons voelen en we geven geen advies, want dan zet je je boven de ander. We zien onze wachters niet als patiënt, maar als mens en stellen ons nieuwsgierig op. Er worden geen therapieën aangeboden, maar door allerlei activiteiten wordt onder andere eenzaamheid aangepakt. Je kan hier gewoon samen zijn, koffie drinken en steun vinden in elkaars gezelschap. Contact met lotgenoten kan heel helend zijn.
Wie kan in Het Wachthuis terecht?
We zijn gestart als een plek voor mensen die wachten op psychische hulp. Maar al snel hebben we onze doelgroep verbreed. Mensen die uit een opname komen maar geen opvolging hebben, of mensen die tussen therapieën in zitten. Het Wachthuis vult dus gaten in de zorgcontinuïteit op, maar is er ook voor wie (nog) geen andere professionele hulp krijgt. We willen zo laagdrempelig mogelijk werken en verwelkomen iedereen die er nood aan heeft.
De meeste wachters komen uit Haacht, maar ook de buurgemeenten zijn goed vertegenwoordigd. Soms komen er wachters van wat verder, maar praktisch is dat niet evident. Om je een idee te geven van het aantal: in 2023 gebeurden er 833 bezoeken en begeleidden we 80 trajecten.
Hoe bereiken jullie de wachters?
We zijn nog geen vaste waarde in het zorglandschap. Er wordt wel al regelmatig naar ons doorverwezen door bijvoorbeeld huisartsen, psychologen of de mutualiteit. Door deel te nemen aan een activiteit ontdekken bezoekers of Het Wachthuis iets voor hen is. De meeste bezoekers komen meer dan een keer.
Welke impact heeft jullie werking op het leven van de wachters?
De juiste hulp vinden maakt echt het verschil voor onze bezoekers. Maar ook de steun die ze elkaar bieden is erg belangrijk. De wachters hebben het gevoel dat Het Wachthuis er 24 uur op 24 voor hen is, bijvoorbeeld door een Whatsappgroep waarin ze elkaar ondersteunen. Ze ontdekken dat ze niet de enigen zijn en dat het niet abnormaal is wat ze meemaken. Sommige mensen voelen zich zo gesterkt dat ze bijvoorbeeld terug gaan werken, studeren of in de academie starten. Velen onder hen zijn actief als vrijwilliger in Het Wachthuis. Voor sommige wachters wordt een opname ingekort, omdat ze al deels in Het Wachthuis werden geholpen.
Welke activiteiten organiseert Het Wachthuis zoal?
We werken bijna altijd in groep: samen zingen, wandelen met honden, samen koken, yoga, Het Lezerscollectief of het creatief dagboek, een opdracht die focust op de eigen competenties en krachten, ... . Voor mensen die psychosegevoelig zijn, organiseren we de Open Kring.
We organiseren ook af en toe activiteiten in het weekend waarbij mensen uit de buurt ook van harte welkom zijn.
Waarom werd Het Wachthuis een duurzame held?
Verschillende wachters en vrijwilligers hebben Het Wachthuis genomineerd als duurzame held. Vooral omwille van wat we doen voor het welzijn van onze bezoekers. Maar ook andere doelstellingen zitten vervat in onze werking.
We zijn bijvoorbeeld veel bezig met de natuur. We werken aan biodiversiteit en gezondheid met onze wilde kruidentuin en organiseren workshops met de kruiden. Contact met de natuur speelt immers een belangrijke rol bij herstel. We trekken vaak de natuur in en stimuleren wachters om met de fiets of te voet te komen. En we werken zoveel mogelijk circulair: voor onze activiteiten gebruiken we gerecupereerd materiaal, we gaan zorgzaam om met overschotten en al onze meubels komen uit De Kringwinkel.
We vragen een bijdrage aan de wachters, maar dat gebeurt steeds in overleg. Veel wachters hebben het niet breed, we houden daar rekening mee. Want arm maakt ziek en ziek maakt arm.
Iedereen vanaf 17 jaar is welkom in Het Wachthuis, de leeftijdenmix van onze bezoekers werkt heel goed. We werken niet met wachtlijsten of deadlines. Onze wachters komen zolang ze er nood aan hebben. Tijd krijgen voor herstel kan een groot verschil maken.
We hebben veel samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld met Werkburo Leuven of vzw De Plek, waarvan we groentepakketten krijgen omdat we een afhaalpunt voor hen zijn.
Wat zijn jullie toekomstplannen?
De financiering van onze werking is een grote bezorgdheid, we werken met heel weinig middelen. Omdat we zon specifieke organisatie zijn, vallen we buiten het reguliere aanbod in het zorglandschap en daardoor ontvangen we weinig subsidies.
We blijven inzetten op partnerschappen door onze huidige samenwerkingen te versterken en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan.
We maken van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg een 365-daagse. Er moet elke dag aandacht besteed worden aan psychisch welzijn. Op 4 oktober 2025 plannen we de opening van een troostplek voor mensen met een stil verdriet.
Tot slot: een wachthuis in elke provincie zou mooi zijn, maar onze ultieme droom is dat we niet nodig zijn.
Proficiat met jullie mooie, duurzame project!
Meer info over de werking vind je op hetwachthuis.be.
Wil je Het Wachthuis steunen? Bekijk de mogelijkheden op hetwachthuis.be/steunen.
Wil je een bezoek brengen aan het Wachthuis? Spring eens binnen tijdens de openingsuren (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17 uur) of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek via hetwachthuis@gmail.com. Het adres is Kloosterstraat 50 in Haacht.