Achtergrond
Autodelen
Autodelen kan op twee manieren: onderling tussen particulieren met privéwagens of door gebruik te maken van deelwagens van een aanbieder.
Waarom?
Autodelen vergt heel wat aanpassing. Maar het is niet voor niets in stijgende lijn. Het is een shift van (auto)bezit naar (auto)gebruik: de focus ligt op jouw behoefte om je te verplaatsen, waarbij duurzame vervoermiddelen als de fiets en het openbaar vervoer de eerste keuze zijn.
- Het is goed voor je portemonnee, of je nu jouw wagen deelt (en er iets aan verdient) of je wagen wegdoet en zo kosten uitspaart. Benieuwd of autodelen iets voor jou is? Bereken je voordeel via savewithcarsharing.be.
- Als gebruiker heb je minder kopzorgen: geen aankoop, verzekering, onderhoud, autokeuring, parkeerplaats zoeken, ... Je betaalt enkel het gebruik.
- Het is goed voor onze woonomgeving, omdat één deelwagen meerdere wagens vervangt die anders de schaarse ruimte innemen omdat ze het meeste van de tijd stilstaan.
- Het is goed voor het milieu, omdat autodelers ook minder de auto gebruiken: wat te voet of met de fiets kan, daar hoef je de auto niet voor te nemen. Deelwagens zijn ook vaker elektrisch.
Zie je de voordelen in? Dan zal je even moeten uitzoeken welk platform best bij je past. Je kan deze uiteraard ook combineren: elk platform verschilt naar prijs en het type verplaatsingen er best bij passen (hoe vaak, kort versus ver of langdurig, ingepland versus last-minute, ...)
Particulier autodelen
Heb je een eigen (tweede) wagen die je niet vaak gebruikt? Particulieren (of organisaties) kunnen hun eigen wagen ter beschikking stellen van anderen. Zo verdien je er zelf ook wat aan in plaats van je wagen stil te laten staan.
Dit kan via organisaties zoals Cozywheels of Dégage. Een gebruiker haalt de sleutel op bij de eigenaar van het voertuig.
- Bij Cozywheels maak je onderling afspraken met één of meer leden voor die specifieke wagens of fietsen. Dit platform wordt reeds door een aantal Haachtenaren gebruikt.
- Bij Dégage vzw kan je als lid alle wagens en fietsen in het systeem aan hetzelfde tarief gebruiken. Gents van oorsprong, maar ook in Leuven/Herent en Mechelen/Bonheiden zijn er reeds wagens. Misschien ben jij bij de eersten in Haacht?
- Uiteraard kan je dit ook los van een platform zelf doen met je buren of familie.
Autodeelaanbieders
In Vlaanderen zijn verschillende organisaties (bedrijven, coöperaties, ...) actief die deelwagens aanbieden. Meestal hebben ze een vaste standplaats: een parkeerplaats toegewezen aan die wagen.
Het grootste en bekendste platform is Cambio, maar er bestaat ook onder meer het Coöperatief Elektrisch Deelauto Netwerk (CEDAN) waarbinnen Partago, CoopStroom en Klimaan wagens aanbieden.
![]() |
Sinds september 2021 staan er twee deelwagens van Cambio op de parking Klapgat in centrum Haacht: een stadswagen een kleine bestelwagen (elektrische Citroën Berlingo). Deze zijn geplaatst dankzij het raamcontract deelwagens van Interleuven waarop de gemeente intekende. Het is de bedoeling dat er enkel elektrische wagens zijn, eens er voldoende laadpalen zijn. |
Binnenkort | De gemeente plaatst begin 2024 ook twee elektrische deelwagens aan het dienstencentrum, hou deze pagina dus zeker in de gaten! |
In 2024 worden twee deelwagens van de vervoerregio Leuven geplaatst aan station Wespelaar-Tildonk (wellicht één elektrische en één op conventionele brandstof). |
Enkele cijfers
In 2022 maakten 56 personen gebruik van de twee Cambio-wagens. Samen reden ze 430 ritten, goed voor 20.334 kilometer in totaal.
Deelfietsen
Sinds juni 2021 staan er acht deelfietsen van Blue-bike aan station Haacht. Blue-bike is een deelfietsaanbieder met fietsen aan een heel aantal treinstations in België. Hiermee kan je als treinreiziger vlot de laatste kilometers naar je bestemming afleggen.
Enkele cijfers
In 2022 maakten 107 personen gebruik van de Blue-bike-deelfietsen aan station Haacht, met in totaal 446 ritten.