Burgemeestersconvenant 2030
Een gezonde en leefbare gemeente: het is een uitdaging die ons allemaal raakt. We leven, wonen, ontspannen en werken allemaal op dezelfde aarde. Samen met 292 andere Vlaamse gemeenten en duizenden gemeenten in Europa ondertekende het gemeentebestuur het 'Burgemeestersconvenant 2030'.
Hiermee engageert Haacht zich om:
- de uitstoot van CO2 op haar grondgebied tegen 2030 met ten minste 40% terug te dringen (klimaatmitigatie)
- haar veerkracht (en algemeen de weerbaarheid van mens en leefomgeving) te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie)
- van onze gemeente een plaats te maken waar alle burgers toegang hebben tot veilige, duurzame en betaalbare energie (strijd tegen energiearmoede).
Energie- en klimaatactieplan (25 maart 2023)
In dit plan, dat de gemeente opstelde in het kader van het Europees Burgemeestersconvenant, staan maatregelen en acties om de Europese klimaatdoelstellingen te helpen realiseren. Samen met de gemeenten Boortmeerbeek en Keerbergen werd er een intergemeentelijk plan opgemaakt onder begeleiding van de provincie Vlaams-Brabant. Via een intern participatietraject werden maatregelen en acties geformuleerd met betrekking tot de themas ruimtelijke ordening, mobiliteit, gebouwen, landbouw, productie, nood- en interventieplannen en adaptatie (= aanpassing aan het veranderende klimaat) die we als gemeentebestuur op ons willen nemen.
Er wordt om de 2 jaar gerapporteerd aan de Europese Commissie.
Duurzaam Dromen en Doen
Als gemeentebestuur alleen zullen we met de acties, vermeld in het Energie- en klimaatactieplan, de vooropgestelde doelstellingen niet halen. Dat willen we samen doen met onze inwoners, verenigingen, handelaars, landbouwers, bedrijven ... .
Op 6 mei 2024 gaven we, onder begeleiding van Interleuven, het startschot van Duurzaam Dromen en Doen. Inwoners kwamen bijeen om concrete acties te bedenken om samen te verwezenlijken. Wat is er fijner dan samen, in verbinding met elkaar, een positieve impact te kunnen hebben op onze eigen leefomgeving?