Op zowat elke bouwwerf kan je het zien: water dat wordt opgepompt om het grondwater te verlagen. Dat zijn bronbemalingen. Door de droogte zijn ze vaak in het nieuws gekomen, en stellen mensen zich vaker de vraag: moet dit water altijd zo lang worden opgepompt?
Bronbemalingen dienen om ondergrondse bouwwerken mogelijk te maken en zijn volgens de regels toegelaten zolang ze nodig zijn voor de werken. Dat kan bijvoorbeeld zijn tot de kelderverdieping waterdicht is, of tot de constructie voldoende zwaar is zodat ze niet begint te drijven.
Het is daarom geen goed idee deze pompen zelf uit te zetten, ook niet tijdens het bouwverlof. Het risico bestaat dat een werf daardoor grote schade oploopt. Om toch te werken aan het probleem van de droogte heeft de gemeenteraad in juni 2020 beslist dat enkel sondegestuurde bronbemalingen nog worden toegelaten. De sondes meten hoe nat de grond is en schakelen de pomp uit als de grond droog genoeg is. Zo voorkomen we onnodige waterverspilling.
Voor elke bronbemaling moet een melding gebeuren of is (o.a. afhankelijk van het opgepompte debiet en de locatie) een omgevingsvergunning nodig. Zowel melding als vergunningsaanvraag gebeuren digitaal via omgevingsloketvlaanderen.be. Zo kan het project worden geëvalueerd en kunnen er waar nodig maatregelen opgelegd worden om het milieu en de omgeving te beschermen.
Enkel het hoogstnoodzakelijke debiet kan worden opgepompt. Door bij je melding of aanvraag het gewenste debiet te onderbouwen, toon je aan hoeveel er werkelijk opgepompt moet worden. Door vooraf een onderzoek uit te voeren, kan worden voorkomen dat er onnodig veel water wordt opgepompt of kan blijken dat een bronbemaling zelfs overbodig is.
Het opgepompte water opnieuw laten infiltreren geniet altijd de voorkeur omdat de grondwatertafel zo opnieuw wordt aangevuld. In stedelijk gebied of op ongeschikte bodem is dit niet altijd mogelijk. In dat geval is lozing in oppervlaktewater (vijver of gracht) de volgende optie. Enkel als dit niet kan, mag er geloosd worden in de regenwaterafvoer of desnoods in de (gemengde) riolering. Voor lozingen in de riolering van meer dan 10 m³ per uur is steeds schriftelijke toestemming van Aquafin vereist.
Als je als particulier hulp nodig hebt bij het indienen van de aanvraag, kan je gebruik maken van de handleiding onderaan deze pagina.