Bij een plotse verontreiniging, bijvoorbeeld een lek van een stookolietank, neem je zo snel mogelijk contact op met een bodemsaneringsdeskundige. Die zal nagaan welke maatregelen noodzakelijk zijn. Je bent verplicht om een schadegeval binnen de veertien dagen te melden aan het gemeentebestuur.
Bodemsanering tankstations
Was je ooit uitbater van een tankstation? Of stond er op jouw eigendom ooit een tankstation? Dan kan de bodem verontreinigd zijn. In dat geval kan je een beroep doen op BOFAS. Het bodemsaneringsfonds voor tankstations betaalt gemaakte kosten terug of saneert de grond. Meer informatie lees je op de website van BOFAS.
Bodemsanering garage-, carrosserie-, en landbouwmachinesector
Tersana is een bodemsaneringsfonds voor de garage-, carrosserie-, en landbouwmachinesector en is erkend door de Vlaamse overheid. Het fonds is er niet alleen voor bedrijven, maar ook voor eigenaars van gronden waar in het verleden een dergelijke activiteit plaatsvond.
Tersana ondersteunt bedrijven en particulieren door samenwerkingscontracten af te sluiten met erkende bodemsaneringsdeskundigen en bodemsaneerders, en de dossiers verder op te volgen. De organisatie neemt al je bodemsaneringszorgen over. Zo hoef je je niet bezig te houden met de complexe materie en kan je je volledig focussen op je zaak. Daarnaast kan je dankzij de steun van de Vlaamse overheid ook nog eens genieten van de financiële tussenkomst die de kosten van je bodemonderzoek en -sanering drukken. Meer informatie lees je op de website van Tersana.