Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat bij warm weer de kans dat er cyanobacteriën of blauwalgen beginnen te bloeien. Ze vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier.
Via de mond, via de huid en bij inademing kunnen er gezondheidsklachten ontstaan zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid en hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties of astma. Toxines die aanwezig zijn in kleine waterdruppeltjes, kunnen ook via de luchtwegen opgenomen worden. Hierdoor lopen niet alleen zwemmers, maar ook hengelaars of beoefenaars van sporten op het water een potentieel risico.
Vermijd daarom alle contact. Ben je toch in contact gekomen met het water? Het is aangeraden om zo snel mogelijk te douchen of je af te spoelen. Consulteer je huisarts bij huidirritatie of misselijkheid.
Elders blauwalgen gezien?
Neem contact op met team Milieu van de gemeente. Bezorg naast enkele foto's ook informatie over de juiste locatie en het tijdstip van de vaststelling.