Bijen
In het Vlaams Gewest komen er meer dan 400 bijensoorten voor. Ze zijn onmisbaar voor de bestuiving van planten, zowel wilde planten als landbouwgewassen. Het is daarom belangrijk dat we bijen zoveel mogelijk ondersteunen, ook in de eigen tuin!
Wil je hier graag aan bijdragen, neem dan een kijkje op de website van Week van de Bij, een initiatief van de Vlaamse overheid.
Zit je met een bijennest dat voor overlast zorgt? Verdelg het nest dan zeker niet, maar neem contact op met een lokale imker zodat de bijen kunnen worden opgehaald.
Hoornaars
Help mee de Aziatische hoornaar te bestrijden
De Aziatische hoornaar is een invasieve uitheemse wespensoort. Voor de mens is de hoornaar geen grote bedreiging, maar wel voor de honingbij. Aziatische hoornaars jagen in groep op bijenkasten. De populatie honingbijen herkent de Aziatische hoornaar niet als vijand en wordt opgegeten. Help mee om de verspreiding van deze invasieve exoot te beperken en onze inheemse bijen te beschermen. Hoe herken je een Aziatische hoornaar? Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij (groter dan een muntstuk van 1 euro). Het achterlijf is zwart met enkel één donkergeel achterlijfsegment. De pootjes zijn half zwart, half geel van kleur. Het borststuk (tussen kop en achterlijf) is bij de Aziatische hoornaar volledig zwart.
Heb je een Aziatische hoornaar gespot?
Meld het via www.vespawatch.be. Zo worden de nesten gecentraliseerd en door de brandweer van onze hulpverleningszone vernietigd. Meer info vind je op de website van Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant. Probeer nooit zelf nesten te verwijderen.
Wespen
Wespen zijn belangrijk voor de natuur
De gewone (of Duitse) wesp is een vleeseter. Dat maakt hem zo belangrijk voor onze tuin en de natuur in het algemeen.
- De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin. Hij zorgt dat het aantal insecten min of meer onder controle blijft waardoor we als tuinier een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken.
- De wesp vangt veel huisvliegen en muggen. Elke vlieg of mug die door een wesp gevangen wordt, heeft geen kans meer om ons het leven zuur te maken.
Hoe omgaan met wespen?
Veel mensen denken dat wespen zonder aanleiding steken. Een wesp valt, net als heel veel andere insecten en dieren, aan als zijzelf of haar nest in gevaar is. En dat gevaar zit voor een wesp soms in een klein hoekje. Naar een wesp slaan of ervan weglopen is nooit een goed idee. Je maakt de wesp dan agressief en haar manier om zich te verdedigen is steken. Blijf rustig staan of wandel weg. Heel vaak druipt de wesp gewoon vanzelf af.
Waarom komen wespen op zoetigheid af?
Tijdens de bouw van het nest voeden de werksters (vrouwtjeswespen) zich met het zoete braaksel van de larven. Daar zijn ze heel het wespenseizoen mee bezig. Naar het einde van de zomer toe zijn er geen nieuwe larven meer in het nest. Hierdoor stopt de eigen productie van zoetigheid. Het gebrek aan voedsel dwingt de werksters om elders eten te zoeken.
Wat met een wespennest?
Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je het wespennest beter preventief laten verwijderen. Dat risico weeg niet op tegen het voordeel van de natuur.
Een wespennest verdelgen
Je kan een beroep doen op de brandweer of een private professionele verdelger. In tegenstelling tot de brandweer, werkt deze laatste wel op afspraak en hanteren ze meestal dezelfde prijzen.
Doe een aanvraag bij de brandweer of vind gegevens van een professionele verdelger.
Meer informatie over wespen kan je vinden in onderstaande folder.