Praktisch
- Je kan de kerken bezoeken van 14 tot 17 uur.
- Het bezoek start aan de hoofdingang.
- Je kan de kerktorens beklimmen na reservatie. Daarvoor stuur je ten laatste op 19 mei een e-mail naar info@hagok.be met het gewenste tijdsslot.
- Archeologiedag is een organisatie van HAGOK vzw. In de kerken zal een boekenstand staan met onder meer het recente HAGOK-boek 'Welluidend Erfgoed. Het klokkenpatrimonium van het land aan Demer en Dijle.'
- Deelname: 5 euro (HAGOK-lid); niet-lid : 10 euro (lid worden: zie hagok.be), ter plaatse te betalen. Kinderen -16j = gratis.
Sint-Remigiuskerk Haacht, archeologische sporen uitgewist?
Bij de vernieling van kerken in onze regio tijdens de Eerste Wereldoorlog kunnen we ons de vraag stellen hoeveel er van het middeleeuwse architecturale aspect na heropbouw bewaard is gebleven. Zo is de kerk van Haacht een interessant studieobject. Hier kunnen we het koor van de kerk vermelden, waarvan bouwhistorici menen dat ze nog oorspronkelijke gotische en zelfs romaanse elementen in zich draagt, terwijl historische bronnen aangeven dat het koor integraal werd heropgebouwd in de 17e eeuw.
Bijkomend biedt deze grote kerk een interessant historisch kerkpatrimonium. Een wandelbrochure wijst de bezoeker hierin de weg.
Bijzonder op deze dag is dat je de toren kan beklimmen tot op de tweede verdieping. Daar krijg je de mechanica van het kerkuurwerk van nabij te zien en je krijgt er een gespecialiseerde toelichting over de geschiedenis ervan.
Naast de kerk op het marktplein en op de parking Lombaarden zijn er parkeerplaatsen.
De kerktoren beklimmen kan om 14 uur, 14.30 uur, 15 uur, 15.30 uur, 16 uur of 16.30 uur. Het aantal plaatsen per slot is beperkt tot 20 personen.
Sint-Hubertuskerk Wakkerzeel, een archeologisch vraagstuk
Zowel de patroonheilige van de kerk, haar ligging op de grens van de oude bisdommen Kamerrijk en Luik als haar situering midden in een dorp waarvan de naam een vroegmiddeleeuwse oorsprong (-sele) in zich draagt kunnen een aanwijzing zijn voor het bestaan van een zeer oud bedehuis of kapel te Wakkerzeel. De woonkern blijkt zelfs al in 1235 een kerkhof rond de 'kapel' te hebben. Dit is bijzonder omdat dit recht in principe alleen aan echte kerken was voorbehouden terwijl Wakkerzeel pas in 1577 een onafhankelijke parochie werd, los van Werchter. Kan de archeologie een oplossing bieden aan deze (schijnbare) tegenstelling?
De bouwgeschiedenis van de kerk is nog niet volledig ontward maar de talrijke sporen in het muurwerk zijn zeker een kluifje voor wie houdt van 'muurarcheologie'. Een bezoekersbrochure helpt je op weg. Uitzonderlijk kunnen geïnteresseerden op deze dag de klokkentoren beklimmen waar je de indrukwekkende klokkenkamer met de Vanden Gheyn- en Sergeysklok kan bewonderen. Een zeer goede conditie en geen hoogtevrees is daarvoor vereist want de eigenlijke klokkenkamer is alleen bereikbaar via drie vrijwel loodrecht staande ladders. Wegens de stofnesten is aangepaste kledij aangeraden. Een beklimming gebeurt op eigen risico.
Vóór en achter de kerk en aan de pastorie zijn er parkeerplaatsen.
De kerktoren beklimmen kan om 14 uur, 14.20 uur, 14.40 uur, 15 uur, 15.20 uur, 15.40 uur, 16 uur, 16.20 uur of 16.40 uur. Het aantal plaatsen per slot is beperkt tot 4 personen.
Sint-Luciakerk Wespelaar, een archeologisch juweeltje
Een bijzonder archeologisch aspect van de kerk te Wespelaar leiden we af uit haar ligging. Ze is ingepland in nauwe relatie tot een, in oorsprong, middeleeuws hofdomein. Ze maakt deel uit van een configuratie in vier kadasterblokken samen met, een dorp, een kasteel en een kouter. De oppervlakte van het domein waartoe ze behoort is typisch voor een mansus. Ze ligt op een kruispunt van oude wegen. Al deze aspecten wijzen op een oorsprong die teruggaat tot de vroege of volle middeleeuwen. De relatie van de latere bewoners van het kasteel van Wespelaar tot de kerk laat duidelijke sporen na in de verschillende bouwfasen en in het erfgoed van de kerk.
Een wandelbrochure maakt de bezoeker wegwijs in haar kunstpatrimonium waar ridders en burggraven hun sporen nalieten en waarop ondermeer telgen van de familie Artois en van de familie De Spoelberch hun stempel drukten. In de klokkentoren hangen de historische klokken gegoten door de klokkengieters Vanden Gheyn, Michiels en Cauthals waarvan de oudste dateert uit 1670. Om veiligheidsredenen klimmen we niet zo hoog. De durvers kunnen op eigen risico wel tot op de eerste verdieping.
Naast de kerk zijn er parkeerplaatsen.
De kerktoren beklimmen kan om 14 uur, 14.20 uur, 14.40 uur, 15 uur, 15.20 uur, 15.40 uur, 16 uur, 16.20 uur of 16.40 uur. Het aantal plaatsen per slot is beperkt tot 4 personen.