Bewegen voor iedereen
Bewegen Op Verwijzing
Hierbij kan een Bewegen Op Verwijzing-coach je helpen. Voor wie nood aan meer beweging, maar een duwtje in de rug nodig heeft, zijn er de Bewegen Op Verwijzing-coaches.
De coach zoekt samen met jou naar simpele manieren om meer te bewegen in het dagelijkse leven. Het gaat niet om een abonnement in een sportschool, maar wel om zoeken en vinden van beweegmogelijkheden thuis en in de dichte omgeving.
Verschillende hulpverleners kunnen je doorverwijzen naar een coach:
- (huis)arts
- verpleegkundige
- kinesitherapeut
- vroedvrouw
- podoloog
- ergotherapeut
- psycholoog
- apotheker
- diëtist
- maatschappelijk werker
Jij en de coach maken samen een beweegplan op maat: van de trap nemen op het werk of een fietstochtje naar de bakker tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt of een wandeling met je kinderen. Je coach helpt je op weg en blijft je aan de zijlijn motiveren.
Ook wanneer je kampt met gezondheidsproblemen kan je bij de Bewegen Op Verwijzing-coaches terecht. Bespreek een verwijzing met je hulpverlener en maak een afspraak met een coach.
Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding. Nadien zet je je weg naar een actiever leven zelf verder.
Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteer je van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per half uur voor een individuele sessie. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je maar 1 euro per half uur!
Bewegen Op Verwijzing werkt op fysiek én mentaal vlak
Bewegen Op Verwijzing is een project van het Vlaams Instituut Gezond Leven, ondersteund door de Vlaamse Logos en in samenwerking met (huis)artsen, mutualiteiten, eerstelijnszone Leuven Noord én de lokale besturen. Sinds de opstart in 2017 bracht het al meer dan 5.000 Vlamingen tot een actiever leven en er zijn vandaag méér dan 150 Bewegen Op Verwijzing-coaches actief, verspreid over heel Vlaanderen.
- Uit het pilootproject in Leuven is gebleken dat 74 procent van de deelnemers zich beter voelt, 52 procent beter met problemen om kan en zon 41 procent beter slaapt na deelname aan Bewegen Op Verwijzing. Zulke cijfers maken duidelijk dat beweging goed is op fysiek én mentaal vlak.
- Deelnemer Paul Van Namen (51 jaar) verwoordt het zo: Het gaat niet enkel om prestaties. Mijn coach houdt ontzettend veel rekening met mij. Dankzij die steun heb ik veel meer motivatie om mezelf te overtreffen.
De voordelen van bewegen zijn al meer dan eens bewezen: het is goed voor je gezondheid, je voelt je beter in je vel, je komt vaker buiten en je hebt meer sociaal contact.
Contacteer een coach
Jasmien Van Damme en Jolente Dejaegher zijn de coaches in onze gemeente. Gesprekken gaan in DC Den Breughel door, al wandelend of op een locatie die jij kiest.
Jasmien Van Damme
jasmien.vandamme@bewegenopverwijzing.be - 0470 / 06 60 98
Jolente Dejaegher
jolente.dejaegher@bewegenopverwijzing.be - 0474 / 29 03 80
Meer info over Bewegen Op Verwijzing
Bewegingsdriehoek
Gezond leven? Beperk stilzitten en beweeg. In een gezonde bewegingsmix wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek je heel helder weer. Doe de bewegingtest en ontdek of jij voldoende beweegt.
Meer info over de bewegingsdriehoek
Bewegen voor wie een dagje ouder wordt
Evenwichtsoefeningen
Word jij een dagje ouder? Dan raden wij je aan om, naast spierversterkende oefeningen, minstens twee (bij voorkeur drie) keer per week specifieke coördinatie-oefeningen te doen. Zo loop je minder risico om te vallen en kun je lang(er) zelfstandig wonen. Blijven bewegen is dus de boodschap, ook al voel je je wat onzeker.
Je kunt aan je evenwicht sleutelen. Daag jezelf uit om het te behouden met deze verschillende evenwichtsoefeningen:
- sta op één been
- loop op een denkbeeldige lijn, zet de hiel van de ene voet tegen de tenen van de andere
- loop achteruit op een lijn, zet de tenen van de ene voet tegen de hiel van de andere
- loop op de tippen van je tenen
- loop op je hielen
- loop in een kleine acht
- stap zijwaarts
Gaat dit vlot? Leg de lat dan wat hoger:
- beweeg ondertussen je armen of benen
- beweeg je hoofd en kijk altijd naar iets anders
- sluit je ogen even
- doe de oefening op een zachte ondergrond, zoals een matras
Onderwerp jij jezelf aan een evenwichtsuitdaging? Verzeker jezelf er dan van dat je die veilig aanpakt. Gebruik een stoel als houvast of vraag een helpende hand. Gaat alles goed? Laat deze steun dan los. Zorg voor genoeg ruimte om je heen.
Stretchoefeningen
Je vindt hier oefeningen voor je belangrijkste spieren in je kuiten, bovenbenen, heup, rug en zij, borst, en schouders en nek.
Valpreventie
Een actieve levensstijl kan vallen voorkomen.